BUKTE POŽARI ŠIROM NEGOTINSKE KRAJINE: Vatrena stihija na deponiji pod kontrolom (FOTO)

S. M. JOVANOVIĆ

07. 02. 2024. u 12:08

POŽAR na negotinskoj nesanitarnoj deponiji nije u potpunosti ugašen. Sagorevaju naslage komunalnog otpada. Vatrogascima su pune ruke posla. Gasili su požare na čak osam lokacija u opštini.

БУКТЕ ПОЖАРИ ШИРОМ НЕГОТИНСКЕ КРАЈИНЕ: Ватрена стихија на депонији под контролом (ФОТО)

Foto: S.M.Jovanović

Požar na deponiji u Negotinskoj krajini, koji je izbio u ponedeljak kasno po podne, i dalje nije u potpunosti lokalizovan, ali je stavljen pod kontrolu.

Glavna žarišta su ugašena zahvaljujući naporima negotinskih vatrogasaca i radnika JKP "Badnjevo", koji su formirali obod oko požara da bi sprečili da se proširi, a kritična mesta ugasili vodom i zemljom.

Trenutno u delu deponije sa komunalnim otpadom i dalje sagorevaju naslage smeća u dubini od nekoliko metara, ali nema otvorenog plamena i opasnosti da se vatra proširi.

Požar na deponiji nije jedini u opštini Negotin. Pripadnici ovdašnjeg Vatrogasno-spasilačkog odeljenja svakodnevno se suočavaju sa izazovima gašenja požara na otvorenom prostoru širom opštine. U utorak su intervenisali na čak osam lokacija, a najkritičnija situacija zabeležena je u selu Malajnica, gde je gorelo gotovo 100 hektara niskog rastinja.

U selima Karbulovo i Mokranje vatrogasci su bili angažovani zbog požara koji su ugrožavali kako poljoprivredne površine, tako i stambene objekte. U Karbulovu su ugasili požar koji je zahvatio nisko rastinje i makiju, dok je u Mokranju, osim vegetacije, vatra zahvatila i jedan napušteni objekat.

Napori negotinskih vatrogasaca su bili usmereni i ka sprečavanju širenja požara na naseljena područja, kao što je to bilo u Badnjevu gde je vatra sa njiva pretila kućama u vikend-naselju. Slična situacija zabeležena je i na Radujevačkom putu, na kojem je locirana i gradska deponija, gde su na poljoprivrednim površinama gorela strništa.

Iako su vatrogasci reagovali brzo i efikasno, požari na otvorenom su pokazali da je praksa paljenja biljnih ostataka na njivama i dalje prisutna na ovom području, uprkos apelima nadležnih.

Srećom, saradnja sa Vatrogasno-spasilačkim brigadama i odeljenjima iz Bora, Zaječara, Majdanpeka i Donjeg Milanovca, omogućila je efikasno suzbijanje požara i zaštitu građana i njihove imovine od potencijalnih opasnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?