POVREĐENI BRAT I SESTRA PRE EKSPLOZIJE ZVALI POLICIJU: Namerno aktivirana eksplozivna naprava uzrok tragedije u Smederevu?

Јелена Илић
Jelena Ilić

01. 09. 2023. u 08:09

ŠTA je uzrok stravčne eksplozije u stambenoj zgradi u centru Smedereva, koja je uništila gotovo celu mansardu zgrade i oštetila stanove na tri sprata, u četvrtak uveče, nije utvrđeno do iza ponoći. Uprkos brojnim policijskim snagama, tužiocu, pripadnicima antidiverzione jedinice MUP-a i Sektora za vanredne situacije, niko na mestu nesreće satima nije mogao da ponudi bilo kakve zvanične ni preciznije informacije o eksploziji koja se čula kilometrima unaokolo i uznemirila građane.

ПОВРЕЂЕНИ БРАТ И СЕСТРА ПРЕ ЕКСПЛОЗИЈЕ ЗВАЛИ ПОЛИЦИЈУ: Намерно активирана експлозивна направа узрок трагедије у Смедереву?

Foto Nenad Živanović

Ono što se sigurno zna, što je potvrdio i MUP, jeste da je jedna osoba smrtno stradala, a dve su povređene.

Sve se odigralo oko 20 časova i 30 minuta u zgradi na Trgu slobode kod Karađorđevog duda u samom srcu grada. Eksplozija se dogodila na petom, poslednjem spratu. Reč je o mansardi delimično prekrivenoj kupolom od pleksiglasa. Od siline eksplozije izbijena su sva vrata stanova na četiri sprata, a krhotine i staklo leteli su naokolo stotinak metara sa svih strana zgrade.

Prve informacije bile su da je ekslodirala plinska boca, ali se ubrzo ispostavilo da nisu tačne. Silina eksplozija ukazuje da je najverovatnije reč o bombi ili čak nekakvoj eksplozivnoj napravi za sada neutvrđene vrste. Tek kada uviđaj bude završen biće jasno da li je ova pretpostavka tačna.

Povređeni mladić i devojka, brat i sestra čiji identitet nije saopšten, živeli su u stanu na poslednjem spratu. Osoba koja je aktivirala eksplozivnu napravu, najverovatnije se nalazila na istom spratu.

Kako smo saznali, upravo je iz ovog stana neposredno pre eksplozije dežurna služba Policijske uprave Smederevo primila poziv.

- U pozivu policiji rekli su da se sumnjiva osoba nalazi ispred njihovog stana. Pripadnici policije su krenuli da provere o čemu je reč, i kada su se nalazili ispred zgrade odjeknula je snažna detonacija, kaže naš izvor iz istrage.

Detonacija je bila toliko jaka da je, najverovatnije kroz kupolu na vrh zgrade, izbacila delove ljudskog tela na ulicu i trotoar. Policija je odmah blokirala čitav potez. Iz zgrade su evakuisani svi stanari.

- Bio sam u parkiranom vozilu ispred zgrade kada se čula eksplozija . Svi prozori su popucali na automobilu. Čuo sam iz zgrade dozivanje u pomoć, i uleteo da pomognem. Pomogao sam starijem čoveku koji je bio krvav. Bila je i jedna žena sa devojčicom, priča taksista koji je pritrčao u pomoć.

On svedoči da od petog sprata gotovo ništa nije ostalo sem zidova, kao  i da su delovi ljudskog tela bili svuda po hodniku.

Identitet nastradale osobe nije poznat. Čak se ni pol sa sigurnošću  ne zna. Zbog delova tela koji su pronađeni čak se sumnjalo da je reč o ženskoj osobi. Međutim, potvrde ovoga nema. Uviđaj je vršen u krugu od više stotina metara, a forenzičari su markirali delove tela kako bi ustanovili identitet osobe koja je stradala.

Prvi su u zgradu ušli pripadnici Vatrogasno-spasilačke brigade iz Smedereva. Požara nije bilo.

- Nijedna vrata u zgradi nisu čitava. Na višim spratovima sva vrata su izbijena i uletela su u stanove. Zatresla se zgrada kao da je zemljotres, pričaju prestravljeni stanari.

Povređeni mladić ima povredu oka, a devojka gelere po telu, i njima je ukazana lekarska pomoć u I+ZC „Sveti Luka“ u Smederevu. Oni nisu životno ugroženi, a povrede su srednjeteške, rečeno nam je u bolnici.

Zbog bezbednosti, uviđaj će biti nastavljen danas u jutarnjim časovima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!