NOVA PREVARA NA BEOGRADSKIM PUTEVIMA: Rade u timovima, sa sobom vode majstore - evo ko im je na meti

Novosti online

08. 07. 2023. u 10:00

U BEOGRADU se pojavila nova vrsta prevare u kojoj se sudari namerno izazivaju, a meta prevaranata su skuplji automobili.

НОВА ПРЕВАРА НА БЕОГРАДСКИМ ПУТЕВИМА: Раде у тимовима, са собом воде мајсторе - ево ко им је на мети

Foto: Profimedia/Ilustracija

Na društvenim mrežama se pojavila informacija da pojedini vozači namerno izazivaju lakše sudare kako bi dobili novac za minimalnu štetu, a stariji vozači navode da takva vrsta prevare postoji već desetak godina.

Kako se navodi, prevaranti odbijaju da pozovu policiju i traže novac na licu mesta. Oni naglo zakoče kako bi ih automobil koji se nalazi iza udario.

Mišljenja su različita o tome ko je u takvoj situaciji kriv i da li uvek treba sačekati policiju.

- Da razbijemo jedan mit koji postoji, a to je da je uvek kriv onaj otpozadi kada dođe do sudara, to nije tačno. Može da bude kriv i onaj otpozadi zbog nedržanja odstojanja, ali naglo kočenje osim ako ne izbegavamo opasnost nije dozvoljeno. To znači da neko ko se kreće ispred vas ukoliko bez opravdanog razloga naglo zakoči, a vi udarite u njega otpozadi, onda je on kriv - izjavio je Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Prema Zakonu o bezbednosti u saobraćaju svako vozilo mora da bude osigurano i da ima evropski izveštaj. U saobraćajnim nezgodama bez povređenih niko nije dužan da prizna krivicu, već da popuni izveštaj.

Tada će osiguravajuća kuća proceniti da li će i kome naplatiti štetu. Sačekati policiju ili popuniti izveštaj, stoji u propisima. Ipak, nekad se vozači dogovore oko cene, ne zovu policiju niti popunjavaju evropski izveštaj. To nije po pravilima, ali nije ni kažnjivo.

- Drugi vid nezgoda jeste kada se vozilo naglo prestroji u traku u kojoj se kreće žrtva i naglo zakoči, onda žrtva udara otpozadi to vozilo i onda se opet pravi drama i stvara se panika. To je još jedan dodatni razlog da mu ne platite na licu mesta nego da sačekate da policija obavi uviđaj - naveo je Okanović.

Prevaranti, kako se tvrdi na društvenim mrežama, rade u timovima. Čak i majstora povedu kako bi na licu mesta procenio štetu.

Teško je otkriti i kontrolisati ovakve prevare, pa se stoga ne treba upuštati u raspravu, već obavezno pozvati policiju ili popuniti evropski izveštaj.

(RTS)

BONUS VIDEO: TEŠKA SAOBRAĆAJNA NESREĆA NA MIRIJEVSKOM BULEVARU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

SLAVIMO VELIKU SREDU: Šta ne sme da se radi i KO DANAS FARBA jaja