ZAPLENA VREDNA 140 000 EVRA: Carinici u dva dana na četiri granična prelaza sprečili šverc razne robe

J. S.

16. 05. 2024. u 12:33

Carinski službenici su 14. i 15. maja 2024. godine u saradnji sa policijom, na graničnim prelazima Batrovci, Vrška čuka, Horgoš i Preševo sprečili nekoliko pokušaja krijumčarenja i zaplenili firmiranu garderobu i obuću, luksuzne tašne, tehničku robu i tepihe, ukupne vrednosti veće od 140.000 evra, saopštila je Uprava carine.

ЗАПЛЕНА ВРЕДНА 140 000 ЕВРА: Цариници у два дана на четири гранична прелаза спречили шверц разне робе

Foto: Uprava carine

Prilikom kontrole autobusa koji je saobraćao iz Ciriha ka Ćupriji, na graničnom prelazu Batrovci je 15. maja zaplenjena različita originalna garderoba i obuća, čija je vrednost procenjena na gotovo 37.000 evra. 

Putnik koji se prijavio kao vlasnik tri ogromne torbe, carinicima je prethodno rekao da se u njima nalaze samo polovne stvari. 

Međutim, u njima je pronađeno preko 60 novih muških i ženskih jakni, 12 skijaških pantalona, 11 kompleta trenerki i 27 pari obuće, čija je vrednost utvrđena na osnovu originalnih etiketa sa oznakom proizvođača i cenom.   

Luksuzna roba vredna preko 80.000 evra zaplenjena je dan ranije na izlazu graničnog prelaza Vrška čuka, u automobilu, kojim je ka Rumuniji putovao jedan strani državljanin.

Iako je carinskim službenicima rekao da nema ništa da prijavi, tokom detaljne kontrole, u koferima putnika je otkrivena neprijavljena roba svetski poznatih robnih marki: 15 ženskih tašni,  15 kaiševa  i  11 pari cipela i patika brendova ''Louis Vuitton'', ''Yves Saint Laurent'', ''Christian Dior'', ''Gucci'', ''Dolce Gabbana'', ''Versace'', ''Burberry'', ''Hermes'', ''Air Jordan'' i ''Moschino'', ali i ženski časovnik ''Rolex Oyster Perpetual'', muški časovnik ''Gucci G Timeless'', minđuše ''Louis Vuitton'', broš ''Gucci'', sakoi, duksevi, pantalone, kape, kačketi i naočare za sunce. 

Foto: Uprava carine

 

Istog dana, na ulazu graničnog prelaza Horgoš, tokom kontrole kombija kojim je na relaciji Nemačka - Makedonija putovao samo vozač, pronađena je velika količina nove tehničke robe ispod kofera i torbi sa ličnim prtljagom.

Do okončanja postupka pokrenutog protiv putnika pred nadležnim sudom, privremeno je zadržano preko 200 originalno upakovanih artikala različitih robnih marki: grejača prostora, unutrašnjih kamera, mini klima, muških i ženskih smart-fitnes satova, bežičnih slušalica, tablet računara, led-projektora, aparata za oblikovanje kose, pa čak i jedan dron sa kamerom, čija je ukupna vrednost procenjena na skoro 17.000 evra. 

Na graničnom prelazu Preševo carinici su se istog dana, susreli i sa neobičnim pokušajem krijumčarenja preko 200 tepiha u tovaru uredno prijavljene robe. 

Foto: Uprava carine

 

Naime, neprijavljeni tepisi su otkriveni kada je na red za kontrolu na ulazu u zemlju pristigao kamion natovaren tekstilnom robom iz Turske. 

Nakon istovara i sravnjivanja robe, utvrđeno je da postoji tzv. ''višak robe'', odnosno, da 239 tepiha, vrednih preko 6.000 evra, nije prijavljeno u pratećoj dokumentaciji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POKLON VIKTORA ORBANA BRATU VUČIĆU: U Srbiju stigla moćna borbena vozila! (FOTO)