PORODICE IH SE ODRIČU, OSUĐIVANI 26 PUTA: Posle jezive smrti Stanimira Brajkovića, pljušte suspenzije u zatvoru Padinska skela (FOTO)

J.D.Lj.

22. 03. 2024. u 18:10

ZATVORENICI Saša Stanković (20) i Dalibor Petrović (22) se sa Srećkom Stefanovićem (20), osumnjičenim za brutalno prebijanje i silovanje Stanimira Brajkovića (74), penzionera iz Mladenovca, terete za teško ubistvo u saizvršilaštvu u KPZ u Padinskoj skeli.

ПОРОДИЦЕ ИХ СЕ ОДРИЧУ, ОСУЂИВАНИ 26 ПУТА: После језиве смрти Станимира Брајковића, пљуште суспензије у затвору Падинска скела (ФОТО)

Foto: Fejsbuk

Oni se terete da su od polovine januara do 4. februara, kada je Brajković preminuo, psihički, fizički i seksualno zlostavljali penzionera. Sumnja se da su, u ćeliji u kojoj su zajedno boravili, stravično mučili čoveka i to zato jer mu je ponestalo novca kojim je u zatvorskoj kantini kupovao namirnice za osumnjičene.

Lazarevčani su, posle onoga što su trojica njihovih sugrađana učinila penzioneru iz Mladenovca, malo je reći – zgroženi.

Porodice zgrožene, sramota ih na ulicu da izađu

- Znam ih svu trojicu - kaže jedan od komšija. - Mladi-ludi, reklo bi se. Umeli bi da popiju, naprave neku glupost, ali ovako nešto niko ne bi očekivao ni od jednog od njih. Time pre jer su svi oženjeni, imaju decu.

Koliko su zgroženi onim što su trojica osumnjičenih uradila starcu u zatvoru, svedoče i tvrdnje porodice supruge Saše Stankovića da će ga se, ukoliko se pokaže da je kriv, odreći, da on za njih "više ne postoji".

Istog mišljenja su i porodice druge dvojice osumnjičenih, koje kažu da nemaju šta da komentarišu o monstruoznom činu koji su mladići počinili, i da ih je "sramota i na ulicu da izađu". 

Foto: Fejsbuk

"Stanković ga terao da pije njegovu mokraću iz šolje za kafu"

- Svakodnevno su ga šamarali, tukli nogama i rukama u predelu glave i tela – naveli su iz Tužilaštva. - Jednom prilikom ga je Petrović, kako se sumnja, kolenom udario po telu i rebrima. Drugi put ga je, sumnja se, seksualno zlostavljao drškom od metle. Osumnjičeni Stanković ga je, kako se sumnja, terao da pije njegovu mokraću iz šolje za kafu, dok mu je Stefanović peškirom izvlačio jezik iz usta kako bi ga onemogućio da se požali komandirima na zlostavljanje i ponižavanje koje trpi.

Nesrećni penzioner je, kako se navodi, 3. februara bio na lekarskom pregledu. Međutim, verovatno zbog straha od mogućeg još većeg zlostavljanja od strane svojih cimera, nije prijavio torturu koju danima i noćima trpi. Kad je vraćen u ćeliju, kako se sumnja, trojica cimera su ga na silu odveli u kupatilo i polivali hladnom vodom. Sutradan mu se zdravsteno stanje znatno pogoršalo, pa je usled zadobijenih povreda, gubitka veće količine krvi i poremećaja disanja i cirkulacije - preminuo.

Srećku Stefanoviću i Saši Stankoviću, koji imaju po 20 godina, po zakonu preti maksimalna kazna zatvora do dve decenije. Daliboru Petroviću, koji ima 22 godine, zbog teškog ubistva za koje se tereti preti i doživotna robija.

SREĆKO IMA ČAK 20 KAZNI

PREMA nezvaničnim informacijama, trojica osumnjičenih za brutalno prebijanje i silovanje penzionera iz Mladenovca osuđivana su ukupno 26 puta, a pošto nisu imala novac da plate ove prekršajne kazne, u ukupnom iznosu od oko 700.000 dinara, sva trojica su završila u zatvoru u Padinskoj skeli. Najviše prekršajnih presuda, navodno, ima Srećko Stefanović, čak 20, dok Dalibor Petrović ima četiri, a Saša Stanković dve. Sve prekršaje su počinili 2021. i 2022. godine, a kod Stefanovića je najviše kazni napisano zbog saobraćajnih prekršaja, neposedovanja lične karte i vožnje kola i mopeda bez vozačke dozvole. 

 

Suspenzije u KPZ Padinska skela

Inače, Uprava za izvršenje krivičnih sankcija suspendovala je danas i udaljila sa posla Vladimira Bukvića, bivšeg upravnika Kazneno-popravnog zavoda u Padinskoj skeli i još 10 zaposlenih zbog propusta koji su otkriveni unutrašnjom kontrolom posle smrti Stanimira Brajkovića. Kako je saopšteno iz ove ustanove, upravnik Bukvić odmah je u februaru bio smenjen, što je bio prvi korak ka vođenju efikasne unutrašnje kontrole kako ne bi mogao da utiče na druge zaposlene u zavodu, što je glavni preduslov da se inspekcijski nadzor Uprave sprovede neometano. 

- Utvrđeno je da je Bukvić nezakonito i nepravilno sprovodio rad u zavodu zbog čega je suspendovan i udaljen sa posla i protiv njega je pokrenut postupak daljeg utvrđivanja odgovornosti.  - navode iz Uprave.

 

Uprava je, podsetimo, nedavno hitno pokrenula disciplinske postupke protiv sedmoro službenika ovog zavoda zbog sumnje da su počinili težu povredu radne dužnosti, a konačnim nalazom nadzora je utvrđena sumnja za težu povredu radne dužnosti za ukupno jedanaestoro zaposlenih. O svemu je obavešteno nadležno Više javno tužilaštvo koje vodi istragu o incidentu u kojem je smrtno stradao penzioner. Više javno tužilaštvo u Beogradu dalo je juče nalog policiji da uradi neophodne provere i da sasluša trojicu zaposlenih u Službi za obezbeđenje KPZ "Padinska skela", kao i medicinskog tehničara u tom zavodu. 

Zasad se istraga vodi protiv cimera ubijenog Brajkovića iz zavorske ćelije, Srećka Stefanovića (20), Saše Stankovića (20) i Dalibora Petrovića (22). Sva trojica su saslušana u Tužilaštvu, u kojem su dvojica iznela odbranu, dok je Stefanović to odbio da učini. Njegovi cimeri su svu krivicu prebacili na njega, tvrdeći da su zlostavljali starca po Srećkovom naređenju i pod pretnjama batinama i ubistvom porodice. 

 

Oglasilo se Ministarstvo pravde

- KAKO bi Uprava za izvršenje krivičnih sankcija zaštitila integritet 4.000 ljudi koji posvećeno brinu o bezbednosti lica lišenih slobode u zavodima, obaveštavamo da će o ishodu svih postupaka koji se vode protiv zaposlenih u KPZ "Padinska skela" javnost biti blagovremno obaveštena - navodi se u saopštenju Ministarstva pravde i dodaje da se zatvori u Srbiji godinama unazad u izveštajima Saveta Evrope svrstavaju u sigurne i bezbedne zbog činjenice da se u protekle tri godine u njima nije desio nijedan slučaj ubistva. 

 

BONUS VIDEO - DR NOVOSTI: Kako biti emocionalno inteligentniji?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

VELIKA FRKA U DENVERU: Nikola Jokić i NBA šampioni upali u probleme!