SRBI OJADILI AMERIČKI BUDŽET ZA 16 MILIONA: Preti im kazna od 20 godina zatvora za pranje novca

Novosti online

22. 10. 2022. u 08:13

SEDMORO Srba je 2020. lažiralo podatke u njihovim firmama u Čikagu i na Floridi, na osnovu kojih su dobili državnu pomoć zbog krize izazvane epidemijom korone, a sad im preti po 20 godina robije jer su a prevaru ojadili budžet SAD za 16 miliona dolara.

СРБИ ОЈАДИЛИ АМЕРИЧКИ БУЏЕТ ЗА 16 МИЛИОНА: Прети им казна од 20 година затвора за прање новца

Foto: Tanjug/AP

Srbi se terete da su lažirali podatke u svojim firmama, na osnovu kojih su dobili milionsku pomoć koju je američka vlada dodeljivala preduzećima pogođenim krizom usled epidemije korone. Prevaranti su zatim sav novac potrošili na luksuzne stvari i lagodan život.

Kako je preneo Čikago tribjun, Srbi se terete za proneveru i pranje novca i ako budu osuđeni, preti im po 20 godina zatvora.

- Svi optuženi su na prevaru dobijali novac iz fondova namenjenih za mala preduzeća, koja su privrednicima bila na raspolaganju zbog otežanog poslovanja usled pandemije koronavirusa. Osumnjičeni su u formularima, koje su bili u obavezi da dostave, naveli mnoštvo lažnih podataka kako bi dobili što više novca za pomoć. Procenjuje se da su na taj način proneverili oko 16 miliona dolara - preneo je ovaj portal.

Kancelarija američkog tužioca za severni okrug savezne države Ilinois precizirala je da su optuženi Srbi dobili novac preko "Programa zajma u slučaju ekonomskih gubitaka", a zatim ga nelegalno iskoristili.

Foto Shutterstock

 

- Optuženi su 2020. podneli lažne prijave Udruženju malih preduzeća u kojima su tvrdili da poseduju i vode različite poslove u saveznim državama Ilinois i Florida. Oni su naveli da imaju probleme u poslovanju zbog kovida. Međutim, prijave su sadržavale lažne izjave o kompanijama optuženih, uključujući broj navodnih zaposlenih, iznose prihoda i druge troškove. Otkriveno je da su osumnjičeni koristili dodeljeni novac za lične potrebe - objasnili su u tužilaštvu.

Inače, cela prevara je otkrivena kada su finansijski inspektori krenuli da "češljaju" poslovanja preduzeća koja su dobila pomoć od države.

- Primećen je nesklad između onoga što su osumnjičeni navodili u zahtevima za finansijsku pomoć i zatečenog stanja prilikom kontrole njihovih firmi. Prvo je otkriveno da osumnjičeni nisu imali ni približan broj zaposlenih u odnosu na onaj koji je naveden u zahtevu za dodelu pomoći. Takođe, ni njihovi prihodi nisu bili tako visoki kako je navedeno u prijavama, a lažno su prikazali i troškove za zdravstveno osiguranje zaposlenih. Recimo, naveli su da su mnogi radnici bili bolesni od kovida i da im je firma platila lečenje, a kontrolom zdravstvenih kartona utvrđeno je da te osobe nikada nisu imale koronu - preneo je Čikago tribjunov izvor iz finansijske kontrole.

Nakon hapšenja osumnjičenim Srbima je određeno policijsko zadržavanje, ali je većina platila kauciju kako bi se branili sa slobode. Suđenje u saveznom sudu u Čikagu uskoro treba da bude zakazano.

Uhapšeni su M. N. (34) iz Brukfilda, M. N. (34) iz La Granža, N. S. (37) iz Lajona, M. S. (33) iz Viloubruka, B. A. (33) iz Čikaga, M. Š. (31) iz Čikaga i Đ. T. (32) iz Čikaga.

(Informer)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna