GOSPOĐO, TA JE OTROVNA: Uznemirujuće reči Šapčanina koji je na pijaci kupio pečurke od bake trovačice

Novosti online

11. 10. 2022. u 14:49

VEST da je starica M. G. (72) iz mesta Ćukovine na pijaci u Šapcu prodavala otrovne pečurke od kojih se osmoro ljudi otrovalo, pri čemu je jedna žena (57) izgubila život, danima trese javnost u Srbiji.

ГОСПОЂО, ТА ЈЕ ОТРОВНА: Узнемирујуће речи Шапчанина који је на пијаци купио печурке од баке тровачице

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Šapčanin koji je od bake kupio gljive tih dana kaže da on nije želeo da rizikuje sa sortama koje ne poznaje.

- Ona je kod sebe imala tri ili četiri sorte pečuraka, od kojih je jedna bila vrganj - kazao  je Dušan Andrić. - Ja sam od nje uzeo vrganje, razumem se u 10-15 vrsti i uvek uzimam samo one koje poznajem.

Tada je na šabačkoj pijaci bilo još prodavaca gljiva, ističe, i dodaje da je tog jutra on kod bake zatekao veliku količinu, budući da je došao rano izjutra.

U ruci je držala zelenu pupavku za dršku

Andrić napominje da je sedamdesetogodišnja žena tog dana u rukama držala zelenu pupavku za dršku.

- Ona je u rukama držala tu zelenu pupavku, onako za dršku, a ja sam joj rekao: "Alo, gospođo, ta je otrovna!" - nastavlja Šapčanin. - Ona me je samo bledo gledala, meni se činilo da ona ne zna. Pretpostavljam nije razumela. Samo je ćutala.

Dodaje i da mu je njeno ćutanje bilo veoma neobično, jer bi on, kako kaže, da mu neko ukaže na to da prodaje nejestivu i opasnu hranu, sigurno odreagovao na neki način, što podgreva sumnje da ona nije bila sigurna šta prodaje.

Foto: Printskrin Jutjub/ Edin Mujkanovic - Gljive Mog Zavičaja

Zelena pupavka

 

Pričala im da je to lisičarka

Duško kaže da je nudila gljive u plastičnim posudama, nekoliko njih, ali da one, u trenutku kada je on kupovao, nisu bile izlomljene.

- U posudama koje su joj stajale imala je 3-4 vrste. Imala je jednu narandžasto-crvenu, ona kaže da je lisičarka, ali to nije bila lisičarka, video sam da pušta mleko. Ja od takvih bežim, jer sam imao loše iskustvo - navodi on.

Šapčanin ističe da je među njima prepoznao i sunčanicu i zeku.

- Znao sam da nije lisičarka, jer ona ne postoji u ovo vreme. One rastu početkom leta - rekao je i dodao da je siguran da je video zelenu pupavku. - Ona je prepoznatljiva. Ima kao neki temelj u zemlji, zelenkasta je! Nikad te gljive ne bih uzeo.

Foto: Printskrin Jutjub/ Nikola Lačković

Lažne "lisičarke"

 

Mislim da sam video ženu koja je umrla

Tog jutra, priča Andrić, moguće da se susreo sa ženom koja je kasnije preminula od posledica trovanja.

- Nije bila velika gužva. Tu je više prodavaca bilo, pa sam video jednu ženu koja mi je ličila na onu koja je posle nastradala. Gledala je pečurke i rekla: "Jao, što bih volela da mogu da jedem te gljive, ali ne smem, imala sam operaciju". Ja sam joj objasnio koje su bezbedne, pošto je tu bilo i jestivih, čovek pored je prodavao divlje šampinjone na primer - kazao je Andrić.

On napominje i da se posle spekulisalo i o mnogim drugim otrovnim vrstama.

- Ma pominjalo se i da je panterovka zamenjena jajčarom, ali one nisu ni slične - istakao je i dodao da je i panterovka jedna od najotrovnijih kod nas.

BONUS VIDEO - I JESTIVE LIČE NA OTROVNE: Izložba gljiva u Banji Koviljači

(Republika)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili