PODMETANJE EKSPLOZIVA DOVELO DO TEŽIH ZLOČINA: Osim ranijih postupaka, nadležni istraživali Šarića i zbog drugih dela

E. H.

15. 04. 2022. u 21:33

PREDISTRAGA oko Darka Šarića, koji je sada ponovo uhapšen kao organizator kriminalne grupe osumnjičene za ubistva, rasturanje narkotika, oružja i zloupotrebu službenog položaja, trajala je skoro dve godine. Inicijalni događaj bilo je podmetanje eksplozivne naprave pod vozilo biznismena u Valjevu Gorana Nikolaševića, poslovnog partnera svedoka saradnika Nebojše Joksovića, a prikupljanje dokaza ubrzali su podaci iz zaštićene aplikacije "skaj", koji su nedavno dostavljeni Srbiji.

ПОДМЕТАЊЕ ЕКСПЛОЗИВА ДОВЕЛО ДО ТЕЖИХ ЗЛОЧИНА: Осим ранијих поступака, надлежни истраживали Шарића и због других дела

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić/Ilustracija

Eksplozivna naprava podmetnuta je ispod džipa Nikolaševića avgusta 2020. godine, nekoliko sati posle ponoći. Interesantno, ali ovaj sam događaj bio je "najavljen" nekoliko meseci ranije i to na suđenju Darku Šariću i ostalim optuženima za pranje para.

Tada je, sada uhapšeni advokat Dejan Lazarević (tereti se da je član ove kriminalne grupe), tvrdio da je tužilac sa svedokom saradnikom Joksovićem pokrenuo novi postupak po kome tereti Šarića da predvodi "valjevsku grupu" čiji je navodno istaknuti član Milan Lazarević - Laza Bombaš. A sve to, navodno, kako bi zaštitili Joksovića. Prema tvrdnjama ovog advokata, izvesni Dalibor Ristić tvrdi da ga je bio angažovao Joksović da podmetne bombu Nikolaševićevu, ali da to on nije učinio.

Ipak, tri meseca kasnije u Valjevu je, nekoliko sati posle ponoći, eksplodirao automobil Gorana Nikolaševića, tada svedoka u procesu koji se vodio protiv osumnjičenog narko-bosa Darka Šarića. Eksplozivna naprava bila je postavljena ispod biznismenovog džipa "honda element", koji je bio parkiran na trotoaru ispred kuće u kojoj on živi sa porodicom u Mišarskoj ulici. Od siline detonacije oštećeno je još nekoliko vozila parkiranih u blizini.

Daleko od očiju javnosti, policija je uspela da za kratko vreme rasvetli ovaj bombaški napad. Lisice su stavljene Urošu Mišiću, poznatom beogradskom prestupniku, koji iza sebe ima niz krivičnih prijava pa čak i robiju. Jedno vreme je bio nedostupan istražnim organima, promenio je čak i prezime u Radovanović.

Posle izvesnog vremena, Mišić je ipak uhapšen i počelo mu je suđenje u Valjevu. On je, u međuvremenu, bio i optužen, a onda pušten iz pritvora sa nanogvicom. Taj proces još nije završen.

Sada se sumnja da je sve vreme ovo bila igra Šarića i njegovog advokata Lazarevića, kako bi se diskreditovao svedok saradnik Nebojša Joksović. Za tu svrhu je i angažovan Mišić. Jer, Nikolašević se pojavio čak i u medijima tvrdeći da svedok saradnik u procesu protiv Šarića Nebojša Joksović planira njegovo ubistvo upravo tako što će mu postaviti eksploziv ispod automobila.

- Iza napada na mene stoji Nebojša Joksović, svedok saradnik na suđenju optuženom Darku Šariću, jer jedino on ima motiv i to može da učini - izjavljivao je ovaj valjevski biznismen. - To treba svima da bude jasno. Ponašaću se kao i do sada, paziću na sebe i svoju porodicu, ali se nadam da će i država učiniti ono što je potrebno, jer ne treba kriminalac, koji ima status svedoka, da se na takav način ponaša i besmisleno je da ga neko štiti.

Sigurnosne kamere tada su snimile nepoznatog počinioca, maskiranog i sa kapuljačom, koji je na haubu vozila, parkiranog ispred Nikolaševićeve kuće, postavio eksploziv, koji je aktivirao paljenjem fitilja, a onda pobegao.

- Od policajaca u Valjevu dobio sam informaciju da se sprema moja likvidacija tako što bi neko podmetnuo eksplozivnu napravu u moj automobil - naveo je u krivičnoj prijavi Nikolašević. - Jedini mogući naručilac mog ubistva može da bude Joksović, zato što sam izneo sva krivična dela koja je počinio i zbog kojih može da bude procesuiran. Od izvesnog Dalibora Ristića saznao sam da Joksović planira moju likvidaciju. Ristić mi je potvrdio da su ga Joksović i Saša Cvetinović instruirali da to učini.

- U nastavku istrage koja se sada vodi protiv Šarića i ove grupe koja je osumnjičena, pored ostalog, i za udruživanje, biće priveden i sam Nikolašević, koji će morati da objasni neke svoje ranije tvrdnje, pa i krivičnu prijavu - objašnjava naš izvor blizak istrazi. - Sumnjamo da je ceo ovaj scenario osmislio Šarić sa svojim advokatom Lazarevićem, a da su angažovali Mišića da to sprovede u naum. Cilj je bio da se uhapsi Joksović.

Novosti

Ipak, dalja istraga ovog događaja dovela je do novih otkrića i saznanja. Optuženi narko-bos, tokom boravka u pritvoru, imao je najmanje pet mobilnih aparata, od kojih su dva bila satelitska. Pitanje je kako su mu oni dostavljeni, a istraga bi trebalo da utvrdi ko mu ih je i na koji način doturio, kada se zna kroz kakve su sve procedure prolazili oni koji su mu dolazili u posetu. Posredstvom međunarodne pravne pomoći, brojni sadržaji koje je ova grupa razmenjivala na ovoj zaštićenoj platformi, sada su u posedu srpskih istražnih organa.

Tada je otkriveno i na koji način je nastavio da organizuje, kako se sumnja, velike transporte kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu, ali i ubistva, za šta je sada osumnjičen. To su za njega, pored ostalog, navodno radili i pripadnici "kavačkog klana", sa kojima je, prema operativnim saznanjima, bio izuzetno blizak i bio im je praktično šef. Hapšenjem Darka Šarića pre dva dana u Beogradu, "kavačkom klanu" je zadat možda i najveći udarac. On je bio njihov "mozak" i pokrovitelj.

Bio je, kako se sumnja, u gotovo dnevnom kontaktu sa odbeglim Radojem Zvicerom, koji je pored Slobodana Kašćelana i Igora Božovića, predvodio "kavčane". Po njegovim instrukcijama Zvicer je angažovao Veljka Belivuka i Marka Miljkovića za rasturanje narkotika na teritoriji Srbije. Ipak, Zvicer je ovaj, u početku navijački, dvojac kasnije koristio da se obračuna sa svojim suparnicima.

Za Zvicerom je Srbija raspisala Interpolovu poternicu, a Belivuku i Miljkoviću treba da počne suđenje pred Specijalnim sudom u Beogradu. Optuženi su za najmanje sedam ubistava, rasturanje narkotika, otmice, silovanje... U Crnoj Gori protiv njih se vodi postupak za dve likvidacije i kidnapovanje. Sumnja se da su brojne zločine počinili upravo po Zvicerovom nalogu.

Hapšenjem Šarića Srbija je zadala najozbiljniji udarac mafiji, koja je praktično bačena na kolena.

SASLUŠANjA

U TUŽILAŠTVU za organizovani kriminal (TOK) u petak kasno po podne saslušani su osumnjičeni Darko Šarić, advokat Dejan Lazarević, Uroš Mišić, Šarićev telohranitelj Danilo Odović, kao i pripadnik MUP Srbije Duško Mirković. Prethodno su sva petorica ispitivana u prostorijama Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK). Do zaključenja ovog izdanja "Novosti" nije bilo završeno njihovo ispitivanje.

TUŽILAŠTVO:PETORICA UHAPŠENA, SEDMORKA U BEKSTVU

U saopštenju TOK se navodi da je doneta naredba o sprovođenju istrage protiv Darka Šarića, Dejana Lazarevića, Bojana S., Danila O., Aleksandra B., Nikole S., Danila S., Milutina R., Duška M., Stefana A., Marka V. i Uroša R. (Mišić).

Šarić se tereti da je od početka 2020. do hapšenja organizovao kriminalnu grupu koja je dogovarala kupovinu kokaina u Južnoj Americi, njen transport do Evrope, kao i uklanjanje konkurencije. Sumnja se da je on organizovao i naložio teško ubistvo Milana Milovca. Protiv dvojice pripadnika ove grupe Petra Ć. i Manuela V. postupak se vodi u Hrvatskoj, zbog ubistva Milovca.

Foto N.Skenderija

Takođe, preko pripadnika organizovane kriminalne grupe u Srbiji, preduzimane su radnje koje bi uticale na tok i ishode krivičnih postupaka koji se vode protiv Darka Šarića i drugih lica pred Višim sudom u Beogradu, usmerene na diskreditaciju i eventualni gubitak statusa svedoka-saradnika u ovim postupcima Nebojše Joksovića.

Lazarević se sumnjiči da je kao branilac Šarića neposredno ili preko kriptovanih telefona, sa aplikacijom "skaj", sa njim dogovarao postavljanje eksplozivne naprave na vozilo oštećenog Gorana Nikolaševića, ali i organizovao da Nikolašević preko sredstava javnog informisanja za ovo krivično delo optuži Nebojšu Joksovića. Takođe,po nalogu Šarića, sastajao se sa Duškom M. kako bi dobijao poverljive podatke o otvorenim operativnim obradama protiv pripadnika ove grupe. Ovaj inspektor SBPOK davao je, navodno, i druge informacije advokatu Lazareviću o operativnim obradama sa oznakom "strogo poverljivo".

Osumnjičeni Bojan S., Nikola S., Danilo Odović, Stefan A., Aleksandar B., Marko V. i Uroš Radovanović (Mišić) su po nalozima Šarića bili zaduženi za izvršenje podmetanja eksploziva pod Nikolaševićev džip.

Milutin R., kao policijski službenik, tereti se da je istragu protiv Mišića usmeravao u pogrešnom pravcu. Njemu, kao i Danilu S. stavlja se na teret da su sačinili lažne službene beleške u kojima su pripadnike OKG i druga uhapšena lica predstavljali kao osobe od izuzetnog značaja za bezbednost Srbije.

Policija traga za sedmoricom osumnjičenih.

STROGA PRAVILA ULASKA U ZATVORE I SUDOVE

PRILIKOM ulaska u sud ili kada se ide u posetu pritvoreniku, osoba koja je posetilac, bilo da je reč o braniocu ili pak rodbini, mora da poštuje određena pravila. Tako, na primer, na ulasku u beogradski Centralni zatvor u Bačvanskoj, svi koji dolaze moraju najpre da se najave, a za posetu prethodno treba da dobiju odobrenje nadležnog sudije za prethodni postupak.

Foto arhiva

Na samom ulazu, na kapiji, svi posetioci, pa i advokati, predaju lična dokumenta i mobilne telefone. Umesto njih dobijaju identifikacionu karticu, koju posle završene posete vraćaju portiru i uzimaju prethodno oduzete lične predmete. Osim toga, svi posetioci na ulasku u zgradu moraju da prođu i metal-detektor vrata, koja su tu da prikažu da li neko od posetilaca uz sebe, eventualno, ima neko oružje ili predmet koji bi mogao biti zloupotrebljen. Gotovo ista procedura je i prilikom ulaska u Specijalni sud u Beogradu, kada se dolazi na zakazani pretres ili u posetu pritvoreniku, koji je smešten u ovoj jedinici.

Prilaz zatvorima, sudovima, unutrašnjost zgrade ili sudnice, pokriveni su sigurnosnim kamerama. Postoji, takođe, i fizičko obezbeđenje. Svi oni "nadgledaju" posete, odnosno pretres, ali isto tako, postoji i "tajnost" podataka, koja uglavnom važi za posete branioca klijentu ili pak, kada u posetu pritvoreniku dođe supruga ili muž, pa je taj deo priče - njihova privatnost. Nijedna poseta advokata branjeniku ne sme da se snima.

BIO DIREKTOR JOKSOVIĆEVIH FIRMI

PRE nekoliko godina, Goran Nikolašević (na slici) u javnost je izneo da Joksović želi da ga spreči da govori o njegovim mahinacijama i kriminalnim radnjama, jer je "bio njegova desna ruka pune četiri godine", pošto je bio direktor u njegovim firmama i da je vodio sva poslovanja. Tvrdio je da mu je poznato da je sedam miliona evra svedok saradnik prisvojio od Šarića. Za sve to, kako je tada rekao, ima dokaze.

Foto: Printskrin Happy TV

Nikolašević se aprila 2015. godine pojavio kao svedok na suđenju Šariću. Tada je izjavio da je Joksović izgradio četiri zgrade u Beogradu, od kojih su dve bile u vlasništvu Šarića. Prema njegovim rečima, stanove u lamelama svedok-saradnik je prodavao po dva puta. Rekao je i da je on više od pet sati kucao pismo koje mu je Joksović diktirao nakon što je izašao iz pritvora, a koje je on poslao Šariću i u kojem "mu se pravda zašto je postao svedok-saradnik".

Upitan da li bi bio spreman da se suoči sa Joksovićem, Nikolašević je odgovorio da mu je to želja.

Tužilac Saša Ivanić rekao je tada da sud ne treba da prihvati Nikolaševićevo svedočenje, jer je ono isključivo usmereno da se diskredituje Joksović.

- Po sopstvenom priznanju, on je skoro deceniju proveo po zatvorima za razna krivična dela, zbog šverca kokaina, pranja para, zloupotrebe položaja. Po sopstvenom priznanju, prekomerno konzumira alkohol i sve ove okolnosti ukazuju da se ovom svedoku ne može pokloniti vera - kazao je Ivanić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna