SASLUŠANA DVOJICA OSUMNJIČENIH ZA PRANJE PARA: Blokirani im milioni i nekretnine

S. J. M.

29. 03. 2022. u 14:52

U POSEBNOM odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu saslušan je osumnjičeni V. K., na okolnosti izvršenja krivičnog dela Pranje novca u produženom trajanju, saopšteno je iz Tužilaštva.

САСЛУШАНА ДВОЈИЦА ОСУМЊИЧЕНИХ ЗА ПРАЊЕ ПАРА: Блокирани им милиони и некретнине

Foto Tanjug

Osumnjičenom je stavljeno na teret da je u periodu od 2015. godine do danas stekao, držao i koristio imovinu, sa znanjem u trenutku prijema da ta imovina potiče od kriminalne delatnosti, kao i da je izvršio prenos imovine u nameri da se prikrije nezakonito poreklo imovine, sa znanjem da ta imovina potiče od kriminalne delatnosti.

Predmetno krivično delo je učinio sa imovinom koju je sam pribavio kriminalnom delatnošću, tako što je davao novac na zajam ugovarajući za sebe nesrazmernu imovinsku korist, iskorišćavajući teško imovno stanje, teške prilike, nuždu i lakomislenost troje oštećenih, pa u nemogućnosti oštećenih da vrate dugovani novac sa tako ugovorenom kamatom, simulovano prenosio imovinu oštećenih na svoje ime. Sticanje imovine na takav način je služilo kao obezbeđenje naplate datih zajmova sa nesrazmernom imovinskom koristi, koju imovinu je dalje držao i koristio, tako što ju je ostavljao oštećenima uz naplatu naknade za njeno korišćenje ili prenosio dalje, čime je pribavio imovinsku korist u iznosu od 25.092.798,6 dinara.

Po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu od osumnjičenog i od povezanih trećih lica je privremeno oduzeta imovina u vidu veće količine novca na računima, i to na osnovnom tekućem računu iznos od 577.995, 17 dinara i na deviznim platnim računima iznos od 10.027,57 EUR i 14.416,96 USD koji je oduzet prilikom pretresa, stan površine 61,83 m2 i garaža 17,29 m2, u Beogradu, dva stana površine 29 m2, KO Čajetina i stan površine 99 m2, KO Vladimirci, stan površine 34,74 m2, u Beogradu, kao i dva poslovna prostora ukupne površine 94 m2, KO Vladimirci, kao i zemljište površine preko 120 h, na teritoriji KO Vladimirci i KO Alibunar.

Prema osumnjičenom V. K. je predložen pritvor. Odluka o pritvoru još uvek nije dostavljena tužilaštvu.

Saslušanje još jednog osumnjičenog

Takođe, u sklopu iste akcije, danas je u Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu saslušan osumnjičeni D. M., na okolnosti izvršenja krivičnog dela Pranje novca pomaganjem.

Osumnjičenom je stavljeno na teret da je u periodu od 2009. godine do danas, u Vršcu, pomogao osumnjičenom V. M. u sticanju i držanju imovine, kao i u vršenju prenosa imovine, u nameri da se prikrije nezakonito poreklo imovine, sa znanjem da ta imovina potiče od kriminalne delatnosti, koji je davao novac na zajam ugovarajući za sebe nesrazmernu imovinsku korist, iskorišćavajući teško imovno stanje, teške prilike, nuždu i lakomislenost oštećene, čime je na štetu M. A. pribavljena imovinska korist u iznosu od 8.310.484,00 dinara.

Prilikom saslušanja pred zamenikom javnog tužioca Višeg javnog tužilaštva u Beogradu osumnjičeni D. M. se branio ćutanjem.

Po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu od osumnjičenog V. M. i od povezanih trećih lica je privremeno oduzeta imovina u vidu veće količine novca na računima kod Erste Bank a. d., Banke Poštanske štedionoice, Banca Intesa, Raiffeisen Bank a. d., stan površine 34 m2 u Vršcu, stan površine 26 m2 u Vršcu, kuća površine 134 m2 u Vršcu, kuća površine 86 m2 u Vršcu, stan površine 37 m2 u Pančevu, kao i zemljište površine više hektara, na teritoriji KO Uljma, KO Vlajkovac, KO Vršac i KO Surčin.

U toku je sprovođenja pokrenutih istraga, tužilaštvo će ispitati svedoke, obaviti potrebna veštačenja i pribaviti druge relevantne dokaze, kako bi se donela odluka o daljem toku postupka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a