VELJA ISKEŠIRAO 100.000 € DA SPREČI SVOJE UBISTVO: Detalji iz optužnice o navodnim pripremama za likvidaciju vođe kriminalne grupe

E. H.

19. 08. 2021. u 09:00

JEDAN od vođa beogradske kriminalne grupe, ispostave "kavačkog klana", Veljko Belivuk trebalo je da bude ubijen iz snajperske puške u mafijaškoj sačekuši u Beogradu, juna prošle godine.

ВЕЉА ИСКЕШИРАО 100.000 € ДА СПРЕЧИ СВОЈЕ УБИСТВО: Детаљи из оптужнице о наводним припремама за ликвидацију вође криминалне групе

Skrinšot

On je o tome, preko zaštićene aplikacije "skaj", pričao sa, kako se sumnja, svojim najbližim saradnikom Markom Miljkovićem, dok se ovaj u bolnici oporavljao od korone. Navodno, Belivuk je morao da "iskešira" 100.000 evra kako bi dobio sve informacije i to od čoveka koji je bio deo plana za njegovu likvidaciju. U sve to upleo je i Aleksandra Gligorijevića Pukija, koga su potom brutalno ubili.

U optužnici, koju je 30. jula podiglo Tužilaštvo za organizovani kriminal, dati su detalji ovog slučaja. Pored ostalog, navodi se da je Aleksandar Gligorijević usmrćen, jer je navodno odavao saznanja o kretanju i planovima Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, ali je i, kako su ova dvojica sumnjala, "planirao da sa pripadnicima suparničke navijačke i kriminalne grupe" ubije Belivuka snajperskom puškom.

Gligorijeviću su u aplikaciji "skaj" dali nadimak: "Ronin". Interesantno, ali u japanskoj istoriji, samuraji koji bi izgubili gospodara ili bi postali banditi, dobijali su naziv "ronin".

Veljko Belivuk se 13. juna 2020. godine dopisivao sa nepoznatom osobom preko "skaja", a sumnja se da je reč o Miljkoviću, koji je komunicirao iz bolesničke postelje:

- Brate... ovaj me namestio ... ako sve ok bude, za par dana ide u klanicu... evo je puška, sada mi je doneo Ronin ... Ovaj iz Odžaka... da sa Trajkom i Stojketom... nego je shvatio o kome se radi, tj. gde treba da nas radi i rešio da nam proda priču za 100 soma... i da ubijem ovog Veskovića i on je siguran... Sinoć je viđen sa tim Trajkom... želudac me boli...

Iz komunikacije koja se odvijala dobrih dva i po sata, Belivuk ne pominje ime čoveka "koji im je prodao priču", ali tvrdi da je izvesni Vesković, navodno, bio zadužen da ga ubije. Prema nezvaničnim operativnim saznanjima policije, postoji verovatnoća da je pomenuti Vesković poreklom iz Crne Gore, kao i to da se izvesno vreme krio u Bosni i Hercegovini.

Belivuk se u jednom momentu sastao sa "tajanstvenim čovekom" kome je dao novac za "priču":

- Pseto mi donelo pušku na noge i tapše me po ramenu ... ma ne pitam to ja ništa, nije mi on priznao to, drug moj video Ronina i Trajka sinoć oko 12, a on mi poslao u 12.55 poruku da noćas da moramo da se vidimo. Dogovorio sam da idu u utorak Ronin i jedan naš da nam Ronin pokaže gde je Vesković i onda klanica...

Miljković, kako se sumnja, sve vreme umiruje Belivuka i pomaže mu da smisle način kako da namame Ronina, kome inače ne veruju. U ovim transkriptima, međutim, nije najjasnije da li je on taj čovek koji je "prodao" priču, ali je izvesno da je Gligorijević doneo snajper Belivuku, iz kog je navodno trebalo da bude ubijen.

- Doneo mi pušku idiot, ja i dalje ne verujem... ima i prigušivač. Kaže Hel (osumnjičeni Nebojša Janković, prim. aut.) da je cev odlična, pakovana puška, cev je bruka i mehanizam, ali je optika k...c. Videćemo kad ga spakujemo, šta da radim, daće šifru "Skaja" pa lagano... Dao sam im ozvučen auto sinoć, ne mogu da dočekam da ga udavim!

Za ubistvo Aleksandra Gligorijevića Pukija 16. juna 2020. godine, navijača Partizana, koji je bio blizak "Principima", ali i Belivuku i Miljkoviću, osumnjičeno je ukupno sedam osoba. Pored Belivuka, na optužnici su i braća Miloš i Marko Budimir, Vlade Draganić, Nikola Spasojević, Nebojša Janković i Srđan Lalić. Nema Miljkovića, kao u ostala četiri zločina, jer je bolovao od kovida.

Partizanovac iz Odžaka namamljen je pričom o prodaji narkotika. Otet je, ubijen i raskomadan u kući strave u Ritopeku. Na njegovom telu, na leđima, neko od okrivljenih je nožem urezivao reč: "IZDAJA". Sve je uredno fotografisano i slato preko "skaja" Marku Miljkoviću.

Po svemu što se zna, pripadnici ove kriminalne grupe nisu uspeli da dođu do famoznog Veskovića. U optužnici se ne razjašnjava ni ko su "Trajko i Stojke" koje pominje Belivuk. Navodno, policijski operativci, kao i tužioci, koji su radili na ovom predmetu (Mladen Nenadić i njegova dvojica zamenika Saša Ivanić i Zoran Babić) imaju indicije o kome je reč.

- Sve se ovo dešava nekoliko meseci posle ubistva u atinskom restoranu, januar 2020, kada su likvidirani Igor Dedović i Stevan Stamatović, gotovo sam vrh "škaljarskog klana" - navodi sagovornik "Novosti", blizak istrazi. - Dedović je veoma bio blizak sa ovim Trajkom. Mi znamo o kome je reč. Njih dvojica su zajedno učestvovala u finansiranju nabavke kokaina i krijumčarenju velikih količina iz Južne Amerike ka Evropi.

Još tada se, kako priča naš sagovornik, nagoveštavalo da su zločin u Atini počinili Belivuk i njegovi "vojnici". Kao izvršioci pominjani su Ljubomir Lainović i Nikola Vušović, Džoni sa Vračara i još dvojica. Lainovića su kasnije oni ubili u Španiji, jer je "mnogo brbljao".

- Policijske indicije i posredna saznanja govore da je moguće da kad govori o Stojketu, Belivuk misli na Stojketa iz Rakovice, na koga je pucano septembra 2017. godine u Španiji, u Barseloni - navodi naš izvor iz istrage. - Operativni podaci koji su dobijeni i od španske policije, nagoveštavaju da iza ovog pokušaja njegovog ubistva stoji Nikola Vujošević Džoni. Ta pucnjava još nije rasvetljena. Stojke je označen kao neko ko je u to vreme bio blizak sa "škaljarskim klanom".

Iako pogođen u glavu, ovaj Beograđanin je uspeo da preživi i oporavi se. Demantovao je u medijima da je povezan sa bilo kojim klanom iz Crne Gore, tvrdeći da nema veze sa "škaljarcima" i da je u njega pucala gnjida, koja se uplašila i pored dva pištolja.

Da li su Trojke i Stojke, kako je sumnjao Belivuk, odnosno kako mu je "prodata priča" za 100.000 evra, zaista umešani u organizaciju i planiranje njegove navodne likvidacije, možda će biti razjašnjeno tokom predstojećeg sudskog postupka. Do tada ostaju sumnje da li je takav plan zaista postojao ili su Belivuk i Miljković tako sebi dali za pravo da ubijaju one za koje procene da im stoje na putu.

PALIO OSTATKE TELA I GARDEROBE

PREMA tvrdnjama nekih optuženih, čiji se iskazi navode u optužnici, nikada, ni jednoj žrtvi, nisu sečene uši, jezik, dok su bile žive. Masakriranje tela usledilo bi kad ih ubiju ili kada preminu od batina. Uklanjali bi tragove tela, mlevenjem u industrijskoj mašini. Stavljali bi ostatke u džakove:

- Džakove su odvozili kilometar, dva, što dalje, do Dunava. Onaj koji ulazi u vodu obuče ribarsko odelo. Veže se struk konopcem, drugi kraj konopca drži Boske (osumnjičeni Draganić prim. aut.) da ovog struja ne povuče. Taj u vodi ide što dublje sa džakom. Kad vidi da više ne može, skalpelom iseče dno džaka i što dalje od sebe istrese sadržaj u vodu.

Svedoci su i ispričali i da je ostatke tela i garderobu žrtava lično palio Veljko Belivuk.

Foto: N. Skenderija

OSUMNjIČENI ZA SMAKNUĆE DAMIRA HODžIĆA I ADISA SPAHIĆA

CRNOGORSKA policija podnela je Specijalnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv Veljka Velivuka, Marka Miljkovića, Nebojše Jankovića i crnogorskog državljanina Ž.R. zbog sumnje da su 14. oktobra prošle godine ubili dvojicu Barana Damira Hodžića i njegovog šuraka Adisa Spahića.

Sumnja se da je kritičnog dana Ž.R. namamio Hodžića da dođe u Spuž, nadomak Danilovgrada, kako bi se videli. Prethodno su Belivuk, Miljković i Janković, nelegalno ušli u Crnu Goru i došli do kuće Ž.R. Belivuk je odmah oko 15.00 časova ubio Hodžića, pucajući mu u glavu, a Miljković i Janković su fizički nasrnuli na Spahića, vezali ga, kao i Mileta Radulovića, zvanog Mile Kapetan, koji je bio sa njima u društvu. Istog dana Spahić je ubijen.

Mile Kapetan je prebačen na drugu lokaciju.

- Brate, Zemo i Hel i svi su dobro odreagovali, to ne može uopšte da se komentariše, svako je hvato svog, meni je zapao "Kasap", "Kratos" je hvato "zeta", "Hel" je hvato Mileta... To što je "Kasap" imao utoku i potegnuo, brate to niko nije mogao da očekuje i to nije moglo da se promeni i ne može da se ispravi, to nikako brate, ja uopšte nisam hteo da rizikujem, mi smo se tako dogovorili sami bez obzira šta ste vi rekli tu u grupi, ako se vidi i potegne odmah se puca. Brate to nema šta tu da se pravdamo - snimljena je Belivukova poruka preko "skaja".

Nakon izvršenog teškog ubistva Hodžića i Spahića, tela su zakopali na nepoznatoj lokaciji. Tragove krvi na zidovima su uklonili pranjem,a promenili su i podove.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024