"MERIOT" DAJE NOVI ŽIVOT VRANJSKOJ BANJI: Potpisan ugovor o izgradnji hotela, evo šta donosi investicija od 90 miliona evra (FOTO)

J. SUBIN

20. 05. 2021. u 07:50

VRANjSKA banja će posle više od 30 godina ponovo oživeti.

МЕРИОТ ДАЈЕ НОВИ ЖИВОТ ВРАЊСКОЈ БАЊИ: Потписан уговор о изградњи хотела, ево шта доноси инвестиција од 90 милиона евра (ФОТО)

Foto: Promo

Kompanija "Milenijum rizorts" i američka hotelska grupacija "Meriot intrnešnl" potpisali su juče ugovor o saradnji i izgradnji hotelskog kompleksa u ovoj banji. Domaća kompanija "Milenijum rizorts" uložiće 90 miliona evra, biće otvoreno 350 radnih mesta, a prvi hotel će otvoriti vrata gostima 2023. godine.

- Izgradnja hotelskog kompleksa u Vranjskoj banji, za jug centralne Srbije, značiće potpuno oživljavanje, ali i dolazak novih investitora, posao za građane, bolje plate i životni standard - rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić. - Reč je o najvećem projektu kompanije "Meriot" na Balkanu, ujedno najvećoj investiciji u srpski turizam u ovom trenutku. Ovakva investicija znači mnogo Srbiji, i to što je upravo u Vranjskoj banji. Znači za čitav jug centralne Srbije, koji smo se trudili da pokrenemo, ojačamo i oživimo u poslednjih nekoliko godina

Kako je naglasila predsednica Vlade, nije tako lako dovesti investitore u određene delove Srbije. Naročito one koji su malo udaljeni od Beograda, gde nema interesa za ulaganje. Oni ta mesta jednostavno ne vide na mapi investicionih destinacija.

- Kada dovedete jednu, dolazi druga, kreće treća investicija i taj kraj počinje da se razvija - objašnjava Brnabićeva. - To se zove održivi razvoj. Inače, neke od najvećih posledica pandemije najviše trpe upravo privatne kompanije, pa zbog toga zahvaljujem "Milenijum timu" što nije odustao od projekta, niti ga odložio. Oni su nastavili, kako bi Vranjska banja imala ovakav biser što pre.

Premijerka je izjavila da će Vlada Srbije pomoći da se ožive banje. Uz to, volela bi da oni koji govore da je nešto prodato ispod cene, dovedu makar jednog investitora u srpske banje.

- Ne znam ko je taj koji određuje cene, naročito za ovakve projekte - istakla je Brnabićeva, povodom priče da je Vranjska banja prodata ispod cene. - Molili smo investitore da dođu i pogledaju ovu banju, ali niko nije bio za nju zainteresovan, kao ni za mnoge druge u Srbiji. Neka dovedu svi makar jednog investitora za bilo koju cenu, da uzme bar jednu našu banju, da uloži ne 90 miliona evra, nego devet ili milion evra u neku našu banju.

Prema rečima Brnabićeve, Vranjska banja je bila i naša istorija i tradicija, a od nje je ostao "jezivi simbol neodgovornosti i nesposobnosti države", jer je njeno propadanje počelo 1987. godine.

NIKO NEĆE ZVONAČKU

ZVONAČKA banja, između Babušnice i Dimitrovgrada, razrušena je kao i Vranjska banja, a hotel uništen u privatizaciji posle 2000. godine.

- Iz ovog hotela je sve odneto, rušene su terase da bi se uzela armatura i vađeni su kablovi iz zidova - navela je Brnabićeva. - Dovedite mi investitora koji će uložiti u Zvonačku banju. Sutra kada budemo uspeli da molbama, nagovaranjima i subvencijama dovedemo investitora hoće li se opet javiti pet pametnjakovića da kažu da je nešto prodato ispod cene. Ne postoji cena za ovo, svaki dan smo gubili novac, trošili prirodne resurse.

- Ponosna sam što je Vlada Srbije davala subvencije, a one ne mogu da se porede sa projektom u Vranjskoj banji, koja će dugoročno doneti korist celoj zemlji - naglasila je Brnabićeva.

Direktor kompanije "Milenijum tim" Stojan Vujko kazao je da ovime započinju saradnju sa vodećom američkom kompanijom i da je ovo značajan korak u razvoju ekonomskih odnosa Srbije i SAD. Sigurni su i da će posle ovog projekta naša zemlja biti prepoznata kao destinacija vrhunskog banjskog turizma.

- Kompleks će imati dva hotela iz lanca "Meriot", kao i medicinski centar "Sofka" - najavio je Ivan Bošnjak, direktor kompanije "Milenijum rizorts". - U planu je da se naprave spa apartmani, vile i bungalovi.

Regionalni potpredsednik za Evropu kompanije "Meriot intrnešnl" Markus Lehnert smatra da je projekat izgradnje hotelskog kompleksa u Vranjskoj banji veoma važan korak i za njihovu kompaniju. Potpisivanju ugovora prisustvovao je i ambasador SAD Entoni Godfri.

"BUK BIJELA" DOBRA NEMCIMA, DOBRA I SRBIMA

NE POSTOJI nijedan racionalan razlog za protivljenje vlasti Bosne i Hercegovine izgradnji hidroelektrane "Buk Bijela" na Drini. I kako to da ranije koncesije, koje su davali entiteti ili kantoni nisu bile problem, ali ova sada jeste, konstatovala je premijerka Brnabić, povodom protivljenja Bošnjaka da se realizuje ovaj projekat.

- Jasno mi je na političkom nivou, ali na racionalnom nije - kazala je Brnabićeva. - Koncesija je bila potpisana i 2012. godine, sa nemačkim investitorom RWE, jednom od najvećih nemačkih energetskih kompanija, za istu hidroelektranu. Tada nije bilo žalbi Ustavnom sudu. Ne vidim koja je razlika između investitora tada i sad. Srbija nastupa kao strani direktni investitor u BiH, u ovom slučaju u RS, urađene su sve analize, pravne i finansijske.

ĐILAS I JEREMIĆ MOGLI DA KUPE

PREMIJERKA Srbije Ana Brnabić pitala se juče zbog čega veliki investitori, koje poznaju Vuk Jeremić i Dragan Đilas, ne ulože novac u banje ako je to toliko isplativo.

- Sve naše banje zajedno može da kupi Đilas i uloži ako je to tako isplativo, ali to nije zanimljivo - smatra Brnabićeva. - To nije trange-frange, hajde da uzmemo sekunde od Javnog servisa pa da ih prodam puta deset. Ovo je ozbiljan rad i posao i investicija. Oni nisu uspeli da dovedu nijednog investitora u Vranjsku banju i kada su bili na vlasti nisu razmišljali o Vranjskoj banji nego o tome kako oni da se obogate.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024