TRAŽE OPROST POREZA ZA ONE KOJI NE RADE: Unija poslodavaca predložila vladi paket mera kako bi opstali u pandemiji

S. B.

25. 03. 2021. u 10:00

PRIVREDNICI okupljeni oko Unije poslodavaca Srbije Vladi predlažu paket mera koje bi im pomogle da opstanu u uslovima pandemije.

ТРАЖЕ ОПРОСТ ПОРЕЗА ЗА ОНЕ КОЈИ НЕ РАДЕ: Унија послодаваца предложила влади пакет мера како би опстали у пандемији

Foto Tanjug

Traže smanjenje stope poreza na dodatu vrednost na deset odsto na hranu i piće za ugostitelje i hotelijere. Veruju da najugroženiji sektori ne treba da plaćaju porez na dobit, da se onima kojima je poslovanje bilo ugroženo odloži plaćanje poreza i doprinosa, dok oni koji nisu mogli da rade treba da budu oslobođeni ovih nameta.

Poslodavci apeluju na nadležne i da se zabrani uvođenje novih taksa i naknada, ali i razmotri plaćanje postojećih. Pre svega misle na naknade za isticanje firmi, zauzimanje javnih površina i ekološku taksu. Veruju da je vreme da Krizni štab treba reorganizovati u medicinsko telo, a da nadležne institucije razmatraju i uvode mere.

- Manje prihode imalo je čak 70 odsto firmi, a najgore su prošla mikropreduzeća, kojima su prihodi pali za čak 80 odsto - rekla je Ljiljana Pavlović, direktorka sektora za članstvo UPS.

- Krizni štab je donosio mere koje nisu jasne i precizne i privrednici ne znaju na koga se odnose. Dešavalo se da nas zovu i pitaju da li oni smeju da rade ili ne.

MERE NA VREME

UNIJA poslodavaca predlaže nadležnima da se privreda i građani blagovremeno upozore kada se sprema novi set zaštitnih mera. Poručuju da je neophodna prava kontrola njihovog sprovođenja, koja ne sme da bude selektivna. Veruju da je moguće, uz adekvatne zaštitne mere, dozvoliti rad tržnim centrima i ugostiteljima.

Imali smo drastične primere da su mere donešene od danas do sutra i firme nisu mogle da organizuju poslovanje.

Poslodavci ocenjuju da je postojanje Kriznog štaba u sadašnjoj formi - neodrživo.

- Mi verujemo da medicinske nadležnosti treba da ostanu Kriznom štabu a da država i ministarstva preuzmu ostale nadležnosti i da vode računa o privredi, životu, kulturi - smatra Andreja Brkić, predsednik IO UPS - rekao je Brkić.

- Moraju naći prave mere koje će dati bolje rezultate i oko zaštite građana i u funkcionisanju kompanija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

VELIKI FUDBALSKI HAOS: Mančester siti ne može da igra u Ligi šampiona?!