SKUPLJE PREKO POSREDNIKA: Računovođe upozoravaju da bi elektronsko fakturisanje moglo biti trošak firmama

S. BULATOVIĆ

13. 03. 2021. u 10:00

PROPISI polako trasiraju put elektronskoj fakturi. Predviđa ih Zakon o računovodstvu, a detaljno ih razmatra Zakon o elektronskom fakturisanju, koji je u pripremi.

СКУПЉЕ ПРЕКО ПОСРЕДНИКА: Рачуновође упозоравају да би електронско фактурисање могло бити трошак фирмама

Foto: Depositphotos

Kako sada stvari stoje, za javni sektor će biti obavezne već od polovine ove godine, od sledeće će privatnici morati da ih prihvataju od kolega, a od početka 2023. bi važila obaveza izdavanja za sve PDV obveznike. Računovođe zato upozoravaju da ovo znači novi trošak za privredu, naročito mala i srednja preduzeća, a privrednici očekuju da im one uštede vreme, ali i novac.

Udruženje "Računovodstvena komora Srbije" upozorava i na problem informacionog posrednika, koji je predviđen Nacrtom zakona o elektronskom fakturisanju. Firme bi, naime, sistemu elektronskih faktura pristupale same ili preko informacionog posrednika.

LAKŠA KONTROLA

NADLEŽNI očekuju da će elektronsko fakturisanje doprineti borbi protv sive ekonomije i da će poreznicima biti nešto lakše da kontrolišu obveznike. Kako stoji u Planu rada Vlade Srbije za ovu godinu, Ministarstvo finansija je već obezbedilo platformu, a predlog propisa bi uskoro trebalo da uđe u skupštinsku proceduru.

- Elektronske fakture bi trebalo da idu direktno u Poresku upravu - ističe Snežana Mitrović iz "Računovodstvene komore Srbije".

- E-faktura koja ide preko posrednika bi mogla da ugrozi ugovorene obaveze, među kojima može da bude i čuvanje poslovne tajne u vezu sa cenom, uslovima prodaje, asortimana robe. Verujemo da će firme izlaziti iz PDV sistema da ne bi morali da dostavljaju fakture preko informacionog posrednika. To im šteti i povećava troškove poslovanja.

U Uniji poslodavaca kažu da uvek strahuju da im novi propisi ne donesu i nove namete, jer velili broj firmi posluje na ivici isplativosti. Naročito posle pune godine poslovanja u uslovima pandemije.

- Treba biti oprezan kada su rokovi u pitanju i najbolje je predvideti više manjih koraka do cilja - kaže Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca Srbije.

- Tako se ne čeka poslednji momenat da se implementira nova praksa. Mi očekujemo od nove prakse da nam štedi vreme, ali i da bude jeftinija nego sada. Da ne dođemo u situaciju da moramo da zaposlimo nove radnike zbog nove obaveze. Ako je nova procedura potrebna Poreskoj upravi, onda bi ona morala da snosi njen trošak.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!