ZAKON ŠTITI DAME, ALI NE I PRAKSA: Žene poseduju svega četvrtinu nekretnina u Srbiji

J.Ž.S.

08. 03. 2021. u 16:06

Od ukupnog broja nepokretnosti u Srbiji, u svega 25,6 odsto isključive vlasnice su žene, pokazuju podaci Republičkog geodetskog zavoda.

ЗАКОН ШТИТИ ДАМЕ, АЛИ НЕ И ПРАКСА: Жене поседују свега четвртину некретнина у Србији

Foto: RGZ-promo

Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, dobijenim u februaru 2021. godine u okviru procesa pripreme Nezavisnog izveštaja o primeni prioritetnih preporuka CEDAW komiteta upućenih Srbiji, žene su isključive vlasnice 25,6 odsto nepokretnosti. U slučaju 0,3 odsto nepokretnosti, u pitanju je zajednička svojina.

Žene su suvlasnice u 12,8 procenata nepokretnosti u kojima postoji susvojina, vlasništvo dva ili više lica na istoj nepokretnosti.

Od ukupnog broja parcela 0,1 odsto je u zajedničkoj svojini, a od ukupnog broja objekata 0,7 procenata.

U ukupnom broju objekata gde postoji susvojina, žene se javljaju kao suvlasnici u 12,3 odsto parcela, u 15,8 objekata i 8,2 posebnih delova objekata.

Ako podatke posmatramo prema osnovu sticanja nepokretnosti, od sve imovine stečene nasleđem žene su vlasnice 40,4 procenata te imovine. U ukupnoj imovini stečenoj poklonom žene su vlasnice 36,3 odsto, a od sve imovine stečene kupoprodajom žene poseduju 43,7 procenata.

Iako zakoni u Srbiji koji uređuju imovinske i nasledne odnose ravnopravno tretiraju žene i muškarce, običajne patrijarhalne norme, obrasci nasleđivanja koji i dalje često idu u korist muških naslednika, te generalno slabiji ekonomski položaj žena (usled niže zaposlenosti, nižih zarada) dovode do toga da muškarci i dalje dominiraju među vlasnicima zemljišta i nepokretnosti, naročito u ruralnim područjima.     

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

ESTRADNI PENZIONERI: Ko preživljava, a ko prima 2.200 evra?