SVE veći broj tužbi građana protiv banaka, najčešće zbog nezakonitog obračuna troškova kredita, bukvalno preti da blokira rad sudova, a ostala ročišta se zbog toga zakazuju za 2022. godinu, potvrdila je za "Novosti" novosadski sudija Ivana Josifović, predsednik Upravnog odbora Udruženja sudija i tužilaca.

Komentari (12)

ZORA

01.12.2020. 09:31

ZAŠTO DA BUDE PROSTO KADA MOŽE KOMPLIKOVANO?! NAREDITI BANKAMA DA ZA SVE OBRAČUNE, ZA OBRADU KREDITA, VRATE NOVAC VLASNICIMA KREDITA, PA NEKA SE ONI "ČEŠU" JER ONI SU I ZABRLJALI I SAMIM TIM SE SUDOVI OSLOBODE I PREDMETA I OPTEREĆENJA I PARNICA, A I BANKE, POŠTO NIJE USTAVNO OSLOBADJAJU SE SILNIH TROŠKOVA. PORED POVRAĆAJA NEUSTAVNO UZETOG NOVCA, MORAĆE PLATITI I TROŠKOVE SUDA. PRAVDA JE SPORA, ALI DOSTIŽNA I SKUPA....JEBEM VAM MATER LOPOVSKU, SVIMA I BANKAMA I SUDOVIMA I PRODATIM NOVINARIMA...JE LI SADA DOBRA ADRESA?

Paraskeva

01.12.2020. 10:17

A zna li se podatak koliko su kredita banke uopste dale građanstvu samo u periodu 2003.do 2019.? Ova cifra od 40.000 tužbi na državu od 7 miliona nije ništa. Problem nadležnosti sudova je stvoren Tzv.reformom pravosudja u režiji demokrata 2009. Samo od tada je prošlo 10 godina a niko od vlasti nije zeleno da čuje i resi ovaj problem kao ni vrh pravosudne vlasti a ima mogućnost za to. Dakle zaposlite sudije, osoblje, vratite sudove gđe su bili i promenite već jednom te nadležnosti. Pa nisu sudije u Srbiji supermeni i to niko ne treba da bude od njih.

Aleksandar

01.12.2020. 12:07

Ne trebaju novi sudovi ni nove sudije nego da se slucajevi presudjuju u normalnom roku a ne u nedogled, tako ako se nastavi bice vise sudija nego gradjana na kraju. U mom slucaju ostavindka rasprava 10 naslednika svi se slazu i potpisali odmah a slucaj evo ulazi polako u 9-tu godinu bez presude.

Gane

01.12.2020. 12:11

tuzvio sam efg banku zbog nezakonitog povecanja rate kredita i dobio, spor je trajao godinu dana. platili su sa kamatama. tuzio sam ih za nepravilno obracunatu novu ratu(samoinicijativno su je postavili pre punovaznosti presude), i dobio. tuzio ih za naplatu obracuna kredita i opet dobio. na kraju cu da im se nacestitam nove godine sa sve imenima eksperata koju su me bezobrazno oduvavali nakon molbi dsa se ne ide na sud. e takvi smo.....

Banka

01.12.2020. 12:17

Banke su radile u skladu sa zakonom, nije im bilo zabranjeno da naplacuju obradu kredita, za razliku od sad...tako da opet puca po gradjanima...

Anja

01.12.2020. 21:29

@Banka - Podigla sam gotovinski kredit kod jedne banke pre izvesnog vremena i naplatili su mi troskove obrade kredita, sto znaci da je banka drzava u drzavi, da ne smatraju da moraju da se pridrzavaju odluka NBS i da ih bas briga za zakone ove drzave.Pa recite zar ne treba drzava i tuzilastvo da reaguje?

Tomić Branimir

09.07.2021. 12:31

Pa ako već imate sudsku praksu, koji moj se prenemažete, rešavajte to po kratkom postupku. Sudstvo nije tako reagovalo kad je Infostan tužio potrošaće komunalnih usluga za sva dospela i zastarela potraživanja. To je išlo brzinom munje. Pa šta ako je 89 predmeta po sudiji. Na 300 dana (od 01.01. do 30.10.)dodje 0,29 predmeta dnevno! Ako je to mnogo, počnite da ih plaćate po uspešno donetoj presudi. Cenu svakog dopisa su perfektno usaglasili sa ministarstvom pravde, onda neka usaglase i cenu svake presude. U mom radnom veku da mi je viša instanca vratila predmet na doradu, pojeo bih se kao mesec, a njih zabole...