POLISA JOŠ TRI MESECA? Država pregovara sa osiguravačima da bi turističke agencije nastavile sa radom

J. Subin

30. 09. 2020. u 07:00

TURISTIČKIM agencijama u Srbiji u četvrtak ističu polise osiguranja, što znači da bi one mogle da izgube licencu organizatora putovanja.

ПОЛИСА ЈОШ ТРИ МЕСЕЦА? Држава преговара са осигуравачима да би туристичке агенције наставиле са радом

Novosti

Osiguravajuće kuće, zbog prevelikog rizika, ne žele više da izdaju polise. S druge strane, država, kako saznajemo, pokušava da reši ovaj problem tako što će da napravi neki dogovor sa osiguravajućim kućama ili bankama.

Prema rečima ministra turizma Rasima Ljajića, razgovara se sa osiguravajućim kućama kako bi se pronašlo neko rešenje. Bar da produže na još tri meseca, pa da urade procenu rizika.

- Osiguravajuće kuće nisu htele da izdaju polise osiguranja na godinu dana, već samo za period od januara do oktobra - rekao nam je Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija. - Nikakvu opciju sada nemamo. Od sutra ne mogu da se zaključe novi ugovori, ali sve što je dogovoreno do 30. septembra biće i realizovano, jer to je pokriveno osiguranjem i nema veze sa ovim. Bankarske garancije, iako su predviđene, nisu moguće, jer nema ko da bude nosilac toga odnosno onoga ko će je aktivirati, ukoliko zatreba. S druge strane, turističke agencije duguju osiguravajućim kućama, ali to ne može da bude razlog prekida saradnje.

Kako "Novosti" nezvanično saznaju, jedan od razloga prekida saradnje, nije samo to što je oko 70 odsto turističkih agencija ostalo dužno za premiju osiguravajućim kućama, već i taj što je Udruženje turističkih agencija ANTAS podnelo prijavu protiv osiguravajućih kuća Komisiji za zaštitu konkurencije. Kako su im time "navukli" opštu kontrolu poslovanja, mnoge od njih, navodno, sada ne žele da sarađuju. Jer, realno, pre devet meseci nije bilo nekog rizika, kada se putovalo, a sada, kada agencije skoro i ne rade, on postoji.

- Bankarska garancija je moguća, ali mnogo skuplja i komplikovanija - saznaju "Novosti". - Razmatraju se Privredna komora Srbije ili eventualno turistička inspekcija da one mogu da aktiviraju tu garanciju.

Turističke agencije su sada još u većem problemu, a da se ne vidi neko rešenje, potvrdio nam je i Mirko Milanović iz "Viva travela". Kako kaže, osiguravajuće kuće decidno ne žele da izdaju polise, a od 1. oktobra, oni bukvalno gube pravo na rad.

- U zakonu postoji mogućnost bankarske garancije, ali do sada to niko nije uzeo niti je planirao, jer treba da da ili hipoteku ili depozit banci - objašnjava Milanović. - Uz to, u zakonu nije određeno ko je korisnik garancije i to je sada veliki problem. Osiguravajuće kuće se drže, ne žele ništa, čak ni da one budu korisnici bankarskih garancija. Inače, jedna prosečna turistička agencija bi trebalo da položi depozit od oko 350.000 evra. To, u ovom trenutku, ne bi moglo da uradi ni njih dvadesetak.

UOS: BLOKADA ZBOG VELIKOG RIZIKA

U POSLU izdavanja garancija putovanja, turističke agencije i društva za osiguranje su partneri duže od jedne decenije. Napominjemo da se radi o poslu koji nije atraktivan i isplativ za osiguravače što se vidi iz činjenice da se svega nekoliko društava za osiguranje bavilo ovim poslom, kažu nam u Udruženju osiguravača Srbije.

- Ne postoji nikakva zajednička odluka ili dogovor osiguravača da iz ovog posla izađu, već se radi o pojedinačnim odlukama konkretnih društava koja se ovim poslom bave - ističu u UOS. - Razlozi zbog kojih društva koja su se ovim poslom bavila više ne žele to da rade su veoma jednostavni i leže u činjenici da se radi o prevelikom riziku, za koji nije moguće, u ovom trenutku, obezbediti reosiguranje. Napominjemo i da premija osiguranja za trenutno važeće polise nije plaćena društvima za osiguranje od strane turističkih agencija u najvećem delu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)