VANSERIJSKI USPEH SRBIJE: Industrijska proizvodnja rekordno porasla, rezultati Vučićevog zalaganja vidljivi na svakom koraku

Novosti online

11. 03. 2024. u 10:48

SRBIJA je u oblasti industrijske proizvodnje dostigla vanserijski uspeh. Naime istraživanja pokazuju da je ona u januaru 2024. godine u odnosu na januar 2023. uvećana za rekordnih 6,9%. Ovaj ogromni pomak u domaćoj industriji desio se zaslugama predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je svojim radom na sve moguće načine radio na razvoju Srbije.

ВАНСЕРИЈСКИ УСПЕХ СРБИЈЕ: Индустријска производња рекордно порасла, резултати Вучићевог залагања видљиви на сваком кораку

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Industrijska proizvodnja je u januaru 2024. u odnosu na isti mesec prethodne godine uvećana za 6,9 odsto, čime je dostignut najviši obim u toj oblasti koji je Srbija zabeležila u prethodne tri decenije, a rast industrije predvodi prerađivački sektor, objavljeno je u martovskom izdanju Makroekonomske analize i trendovi (MAT).

Dakle, reč je o najvećem rastu u prethodne tri decenije.

Predsednik Vučić je prvenstveno putem ulaganja u razvoj infrastrukture, koja je ekstremno važna za industriju, omogućio prvi korak razvoja. Takođe, ne sme se zanemariti ni njegova uspešna diplomatija koja je dovela do toga da se investitori osećaju dobrodošlo u Srbiji. U te svrhe oformio je i stručni tim, koji se, sudeći po podacima, pokazao krajnje efikasnim u privlačenju stranih investitora na domaći teren.

Pored toga na inicijativu predsednika Vučića omogućene su veće plate, uvedene mnoge edukacije za radnike, čime je povećana i konkurentnost.

Treba istaći i da je robni izvoz Srbije je lane dodatno uvećan, dok je celokupan prirast izvoza prerađivačkog sektora potekao od izvoza proizvoda takozvane Srednje-visoke tehnološke složenosti – 1,16 milijardi evra, uz rast od 12,5 odsto, kao i proizvoda koji pripadaju visokoj tehnologiji – 135,7 miliona evra, što je rast od 15,6 odsto, navodi MAT.

Izvoz proizvoda srednje-visoke tehnološke intenzivnosti lane je bio rekordan po obimu, a prvi put u istoriji je obezbeđena i puna pokrivenost uvoza izvozom ove grupe proizvoda.

Prema navodima u analizi, usporavanje inflacije daje pozitivne efekte na međugodišnji obračun realne zarade koje su u decembru uvećane za 4,9 odsto.

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?