Sve eUsluge javne uprave su na klik od vas. Lakše je!

Promo

07. 03. 2024. u 10:00

Vreme je za registraciju automobila, istekao vam je rok važenja pasoša ili ste izgubili ličnu kartu? Zaboravite na dugačke redove ispred šaltera, gubljenje vremena i onu čuvenu: „Fali ti jedan papir.“ Digitalizacija je samo na klik od vas!

Све еУслуге јавне управе су на клик од вас. Лакше је!

Foto: Promo

Tehnologija je priskočila upomoć i zauvek promenila način na koji pristupamo javnim uslugama, pa tako danas administrativne poslove možete obaviti mnogo lakše i - brže.

Šta je ConsentID i zašto vam je potreban?

U najkraćem, ConsentID je ključ za digitalne usluge javne uprave. Kako biste mogli da koristite sve digitalne usluge eUprave, neophodno je da koristite aplikaciju ConsentID kojom potvrđujete svoj identitet. Ova aplikacija u digitalnom svetu zamenjuje tradicionalni način identifikacije putem ličnog dokumenta, a umesto da odlazite do šaltera i čekate u redu, jednostavno kliknete na aplikaciju na vašem mobilnom telefonu. Iako vam „na prvu loptu“ može delovati komplikovano, verujte da nije!

Kako do aplikacije i njene aktivacije?

Jednostavno! Najpre preuzmite aplikaciju ConsentID sa Google Play-a ili iStore-a, a kako biste dobili parametre koji će vam biti potrebni za njeno pokretanje, potrebno je da lično odete do najbližeg šaltera opštine, pošte, banke ili Uprave za trezor. U Srbiji ih ukupno ima oko 1.300, a spisak i adrese svih šaltera dostupni su na linku: https://eid.gov.rs/documents/Lokacije_eID.pdf

Na šalteru ćete ovlašćenom licu pokazati na uvid validan biometrijski dokument (lična karta ili pasoš) i navešćete imejl adresu putem koje želite da se registrujete. Ovlašćeno lice će vam kreirati nalog i odštampati parametre (ID korisnika i registracioni kod ili QR kod) pomoću kojih ćete aktivirati aplikaciju.

Foto: Promo

U aplikaciji

Kada pokrenete aplikaciju, neophodno je da kreirate PIN po sopstvenom izboru i potvrdite da pokrećete upis (Pokreni upis/Start enrolment) i da unesete parametre koje ste dobili na šalteru. I to je sve! Kada je aplikacija aktivirana, praktično ste dobili ulaznicu za Portal eUprave i kvalifikovali se za korišćenje digitalizovanih usluga.

Kako dalje na Portalu eUprava?

Na Portalu eUprava kliknite na Prijava, a zatim na Mobilna aplikacija. Zatim je neophodno da unesete vaše korisničko ime (imejl adresu), a nakon što potvrdite identitet na unapred aktiviranoj mobilnoj aplikaciji ConsentID, potražite eUslugu koja vam je potrebna. To su, između ostalih: upis u vrtić, zakazivanje termina za izdavanje lične karte i pasoša, zamena vozačke dozvole, dobijanje uverenja o nekažnjavanju, ostvarivanje uvida u zaduženja po osnovu poreza na imovinu...

Važno je znati:

  • Aplikacija i parametri za podešavanje su potpuno besplatni

  • Aplikaciju možete instalirati na pametni telefon ili tablet uređaj

  • Zapamtite vaš PIN, jer ćete ga unositi svaki put kada pokrenete aplikaciju

  • U slučaju krađe, zamene telefona ili gubitka PIN-a, neophodno je da ponovo instalirate aplikaciju ConsentID i odete na šalter kako biste dobili nove parametre za njeno pokretanje

  • Na jednom telefonu možete instalirati aplikaciju ConsentID samo za jednog korisnika

  • ConsentID mogu koristiti svi građani Republike Srbije stariji od 16 godina koji poseduju ličnu kartu ili pasoš

  • Aplikacija se prikazuje na jeziku na kom ste podesili telefon/tablet


 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)