BUNDESBANKA UPOZORAVA: Nemačka ekonomija će nastaviti da pada

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

21. 02. 2024. u 00:35

NEMAČKA privreda će nastaviti da se smanjuje u prva tri meseca ove godine zbog neizvesne vladine politike, štrajkova i slabe potrošnje i industrijske potražnje, navodi centralna banka zemlje.

БУНДЕСБАНКА УПОЗОРАВА: Немачка економија ће наставити да пада

Republika Srpska

Bundesbanka je u svom mesečnom izveštaju navela da će "faktori stresa verovatno ostati u prvom tromesečju", dodajući da to znači da bi "ekonomski učinak mogao ponovo da padne".

Nemačka ekonomija se smanjila za 0,3 odsto u četvrtom tromesečju i tokom cele 2023. godine, što je čini najlošijom velikom ekonomijom u svetu prošle godine, podseća "Fajnenšel tajms".

-Sa drugim uzastopnim padom ekonomske proizvodnje, nemačka privreda biće u tehničkoj recesiji, upozorila je Bundesbanka, ali naglašavaju da ne očekuju "recesiju u smislu značajnog, široko zasnovanog i dugotrajnog pada privrednog proizvoda", posebno zato što očekuju da će se potrošnja poboljšati zahvaljujući stabilnom tržištu rada, rastu plata i padu inflacije.

Ekonomisti očekuju da će se nemačka privreda polako oporavljati ove godine, uz pomoć nedavnih pada cena gasa, niže inflacije i nastavka snažnog rasta plata.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)