NAFTU IZ "DRUŽBE" DOBIJAĆEMO OD 2027: Počinje izrada prostornog plana za izgradnju novog naftovoda

E.B.T.

19. 02. 2024. u 12:04

NAPRAVLjEN je još jedan korak u realizaciji izgradnje naftovoda od Novog Sada do mađarskog Alđa - počinje izrada prostornog plana novog cevovoda. Ovo je jedan od strateških projekata koji će obezbediti sigurnije snabdevanje naše zemlje sirovom naftom, a nakon prerade i gorivom. Cevovod, koji će Srbiju preko Mađarske povezati sa ruskim naftovodom "Družba", imaće godišnji kapacitet 5,5 miliona tona nafte. Procenjena vrednost ulaganja za srpsku deonicu je 157 miliona evra.

НАФТУ ИЗ ДРУЖБЕ ДОБИЈАЋЕМО ОД 2027: Почиње израда просторног плана за изградњу новог нафтовода

FOTO: Arhiva novosti

Vlada Srbije je donela odluku o izradi Prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora naftovoda granica Mađarske-Novi Sad sa elementima detaljne regulacije. Njegova okvirna granica obuhvata delove teritorija grada Novog Sada i opština Kać, Žabalj, Bečej, Ada, Senta i Kanjiža. Rok za izradu Nacrta prostornog plana je 12 meseci, a sredstva za njegovu izradu obezbediće "Transnafta" AD Pančevo.

Ministarka energetike Dubravka Đedović Handanović rekla je nedavno na Srpsko-grčkom poslovnom forumu, da će Srbija do početka specijalizovane izložbe "Ekspo 2027" izgraditi naftovod dužine 128 kilometara sa Mađarskom, koji će dodatno povećati sigurnost snabdevanja domaće rafinerije i tržišta. Ona je istakla da država razmatra i povezivanje sa naftnim izvorima u Grčkoj, kroz Severnu Makedoniju, o čemu su detaljnije razgovarali sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom.

Srbija se snabdeva uvoznom naftom samo iz jednog pravca, preko Jadranskog naftovoda (JANAF) iz Hrvatske. U Ministarstvu energetike kažu da je zato kao prioritetno investiciono ulaganje prepoznata izgradnja još jednog Srbija-Mađarska. Time ćemo, kako dodaju, omogućiti diversifikaciju snabdevanja sirovom naftom i uvećati energetsku stabilnost.

- Naša zemlja će se, povezati na naftovod "Družba" kojim se crno zlato doprema do većeg dela centralne Evrope - ističu u Ministarstvu. - To će obezbediti sigurnije snabdevanje rafinerije u Pančevu.

Podsetimo, povezivanjem na "Družbu" do srpskih potrošača stizala bi ruska nafta, ali tom trasom ovaj energent može da se doprema i iz drugih bivših sovjetskih republika.

O novom naftovodu je počelo da se govori u jesen 2022. godine, nakon najave prekida isporuka ruske nafte "Janafom" po usvajanju osmog paketa sankcija EU. Tim embargom naša zemlja nije izuzeta iz zabrane uvoza ovog energenta iz Rusije morskim putem. Srbija i Mađarska su u maju prošle godine donele odluku o izgradnji naftovodom koji će graditi mađarski MOL i srpska "Transnafta", a u junu su potpisale sporazum.

ODABRANI PROJEKTANTI

Javno preduzeće "Transnafta" raspisalo je u decembru prošle godine tender za izradu planske i tehničke dokumentacije za izgradnju ovog novog pravca snabdevanja Srbije sirovom naftom. Ugovor vredan 447,1 milion dinara dodeljen je grupi ponuđača koju čine kompanije "Delta inženjering", "Geogis" i "Delta preving" iz Beograda. U toj tenderkoj dokumentaciji je navedeno da je predviđen takav koncept transporta da se sirova nafta, koja se južnim krakom naftovoda "Družba" transportuje iz Rusije preko Ukrajine do mađarske rafinerije "Dunav" kod Budimpešte, iz rafinerije pumpa do Alđe i od Alđe dalje pumpama transportuje do Novog Sada. Onda se dalje do "Rafinerije Pančevo" transportuje postojećim naftovodom "Transnafta".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)