NEMAČKI MINISTAR: Obezbediti uslove za veću potražnju za električnim vozilima

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

12. 02. 2024. u 23:14

NEMAČKA neće dostići cilj od 15 miliona električnih vozila na putevima do 2030, ako se prodaja bude linearno razvijala, ali bi obezbeđivanje adekvatnih uslova moglo da dovede do veće potražnje, rekao je danas ministar ekonomije Robert Habek.

НЕМАЧКИ МИНИСТАР: Обезбедити услове за већу потражњу за електричним возилима

Foto Shutterstock

On je dodao da se "ipak tehnički razvoj i, što je najvažnije, njegovo prihvatanje od društva, ne razvijaju linearno i da ponekad postoje prelomne tačke", preneo je Rojters.

Ministar ukazuje da bi takva tačka mogla da bude blizu, ako se dođe do pozitivnih pomaka u pogledu nižih cena vozila, većeg dometa baterija i bržeg rasta infrastrukture za punjenje.

Akteulna nemačka vlada je u svom koalicionom sporazumu navela da za cilj ima "najmanje 15 miliona potpuno električnih putničkih vozila 2030. godine“, ali je ministar saobraćaja Folker Vising otada promenio uslove kako bi u sporazum uključio i hibridne automobile.

Rojters napominje da potražnja za električnim vozilima u Evropi pada, što analitičari uglavnom pripisuju nepoverenju potrošača u to da električna vozila ispunjavaju njihove zahteve u pogledu sigurnosti, dometa baterije i cene.

Relativno slab učinak nemačkog tržišta brine proizvođače električnih automobila, pa je recimo 2023. godine takvih vozila registrovano svega 11,4 odsto, u odnosu na 30 odsto godinu dana ranije, navodi britanska agencija.

Najnoviji dostupni podaci pokazuju da je do oktobra 2023. na nemačkim putevima bilo 2,2 miliona automobila sa električnim motorom, od kojih su 1,3 miliona bili potpuno električni automobili, dodaje Rojters.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024