USISIVAČ ĆE MORATI DA TRAJE DUŽE OD GARANCIJE: EU direktiva osigurava pravo na popravku proizvoda, što produžava njegov životni vek

E.B.T.

08. 02. 2024. u 08:00

TEHNIČKI uređaji uglavnom traju koliko i zakonska garancija od dve godine, a nakon toga se pokvare. Kupovina novog proizvoda obično se više isplati, nego popravka koja često "drži vodu samo dok majstori ne odu". U EU su odlučili da stanu na put ovoj praksi. Krajem prošle nedelje su Evropski parlament i Savet EU postigli politički dogovor o direktivi koja će potrošačima osigurati tzv. pravo na popravku proizvoda, ne samo za vreme trajanja zakonske garancije, već i nakon njenog isteka, i to po pristupačnim cenama.

УСИСИВАЧ ЋЕ МОРАТИ ДА ТРАЈЕ ДУЖЕ ОД ГАРАНЦИЈЕ: ЕУ директива осигурава право на поправку производа, што продужава његов животни век

Foto: Profimedia

Proizvođači će biti obavezni da popravljaju uobičajene kućne aparate, poput mašina za pranje veša i sudova, usisivača, frižidera, pa čak i pametnih telefona, i o tome će morati da informišu potrošače. Lista proizvoda će se vremenom proširivati. Potrošači će imati pravo na zamenski uređaj dok traje popravka, ili mogu da se odluče za popravljeni proizvod kao alternativu. Nakon popravke uređaja garanacija će biti produžena za godinu dana.

Izvestilac Evropskog parlamenta Rene Repasi istakao je da će u budućnosti biti lakše i jeftinije popravljati proizvode umesto da se kupuju novi, skupi. Na ovaj način građani se podstiču da produže životni vek proizvoda tako što će ga popraviti, a to će podstaći i razvoj sektora servisera, smanjiće otpad i promovisaće održivije poslovne modele.

Politički dogovor još formalno treba da potvrde Evropski parlament i Savet EU pre nego što postane zakon. Države članice će imati rok od dve godine da ga prenesu u nacionalna zakonodavstva. Teško je proceniti kada bi Srbija mogla da implementira ove propise.

Prema rečima Marka Dragića, pravnog savetnika u Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije (NOPS), ova obaveza se odnosi samo na članice EU.

- Bilo bi pohvalno da se taj model što pre implementira u našem zakonodavstvu, zbog neslavne prakse da se proizvod često pokvari dan nakon isteka garancije - kaže Dragić. - Ali naša zemlja, nažalost, nema tu obavezu. Srbija će, svakako, u procesu pristupanja uskladiti svoje zakonodavstvo i sa ovim evropskim propisima kada ta oblast stigne na red.

On ističe da će nova direktiva indikretno naterati proizvođače da proizvode kvalitetnije proizvode, čime će im biti duži vek trajanja, a potrošači će biti zaštićeniji.

Prema dogovoru koji je postignut između Evropskog parlamenta i Saveta EU, predviđeno je uspostavljanje besplatne internet platforme na kojoj će potrošači moći da se povežu sa serviserima i tako upoređuju cene i traže bolje ponude.

Evropska komisija je lane predložila novi zakon koji potrošačima daje pravo na popravku svojih uređaja, dugo nakon isteka garancije. Tada je saopštila da bi njen predlog uštedeo oko 18 miliona tona ugljen-dioksida tokom 15 godina, dok bi potrošačima uštedeo 176 milijardi evra.

PODSTICAJ I PREKO VAUČERA

PREMA dogovoru koji je postignut između Evropskog parlamenta i Saveta EU, o direktivi koja će potrošačima osigurati tzv. pravo na popravku proizvoda i nakon isteka zakonske garancije, države članice EU moraju da uvedu barem jednu meru koja bi podstakla potrošače na usluge popravki, poput vaučera za popravke, fondova ili smanjenja PDV-a.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024