OVO SU NOVE CENE GORIVA: Evo koliko ćemo plaćati benzin

Милица Шкорић
Milica Škorić

02. 02. 2024. u 10:22

Objavljene su nove cene goriva koje važe danas od 15 časova. Litar evrodizela na pumpama u Srbiji koštaće 200 dinara, a litar benzina evropremijum BMB biće 180 dinara.

ОВО СУ НОВЕ ЦЕНЕ ГОРИВА: Ево колико ћемо плаћати бензин

Foto Tanjug

Dakle, poredeći sa cenom goriva od prošle nedelje, dizel i benzin poskupeli su za dva dinara.

Cene nafte na svetskom tržištu

Prema podacima sa berzi, cena sirove nafte je porasla na 73,948 dolara, a cena nafte Brent na 78,827 dolara. Evropski fjučersi gasa su se na otvaranju berze TTF prodavali po ceni od 28,450 evra za megavat-sat.

Dizel poskupeo 15 odsto za mesec dana

Porast globalnih cena dizela na skoro tromesečni maksimum, usled poremećaja u transportu, preti da "testira otpornost" privreda EU, izvestio je u sredu Fajnenšel tajms. Rastuće cene odražavaju zabrinutost trgovaca da će turbulencije zbog krize u Crvenom moru povećati troškove goriva za potrošače i poremetiti vitalne isporuke iz Azije u EU, jednog od najvećih svetskih uvoznika rafinisanih naftnih derivata.

Fjučersi na gorivo, globalno merilo za cene dizela, porasli su 15 odsto za nešto više od mesec dana, na 845 dolara po metričkoj toni, navodi FT, pozivajući se na podatke o trgovanju. Otkako su zapadne sankcije na rusku sirovu i rafinisane proizvode stupile na snagu 2022. godine, EU se u velikoj meri oslanjala na uvoz iz Azije i SAD.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ ŠOKIRAO SVE(T)! Devet dana posle operacije kolena - odlučio se na ovo (VIDEO)