TROŠIMO GAS PUNIM GASOM: Zbog niskih temperatura potrošnja na istorijskom maksimumu

E.B.T.

11. 01. 2024. u 16:46

DNEVNA potrošnja gasa u Srbiji je na istorijskom maksimumu i od srede dostiže 17 miliona kubnih metara. Ovo je danas izjavio generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović, ističući da građani ne treba da brinu jer plavog goriva ima dovoljno za sve potrošače. On je rekao i da se cena gasa za potrošače u našoj zemlji sigurno neće menjati do 1. maja, kada će se napraviti presek i videti šta dalje.

ТРОШИМО ГАС ПУНИМ ГАСОМ: Због ниских температура потрошња на историјском максимуму

Foto Tanjug

- Svi imaju gas, a Srbija ne mora da brine što se toga tiče - istakao je Bajatović. - Imamo i transportne kapacitete, imamo više od 200 miliona kubnih metara zaliha u Mađarskoj, 380 miliona kubika u Banatskom Dvoru bez ruskog dela.

Iz Rusije u našu zemlju stiže, kako navodi, 11 miliona kubika, nešto dolazi i iz Azerbejdžana, a ostale količine koje su nam potrebne popunjavamo iz skladišta. Bajatović je istakao da niko ne treba da brine, ni stanovništvo, ni industrija, jer gasa ima dovoljno i ocenio da je to trenutno najjeftiniji energent.

- Nećemo menjati cenu gasa do 1. maja, tada ćemo napraviti neki presek, što znači cena će biti ista - kazao je Bajatović. - Gas je trenutno najjeftiniji energent i ima ga dovoljno, biće ga dovoljno sigurno i u narednoj godini, jer naši ugovori su takvi.

Prema njegovim rečima, sada se vidi koliko je važno što je Srbija izgradila "Balkanski tok", jer tim cevovodom dobijamo najveće količine gasa. Preko interkonekcije prema Bugarskoj koja je urađena, kako dodaje, stizaće nam energent, sa gasovoda TANAP i TAP, odnosno iz pravca Azerbejdžana. On je istakao da Srbija ima dobre odnose sa mađarskim energetskim kompanijama.

- "Srbijagas" i kompanija MVM napravile su zajedničko preduzeće za srpsko tržište - naveo je Bajatović. - Mi ćemo uskoro registrovati našu kompaniju u Mađarskoj, registrovaćemo verovatno i u Bugarskoj, tako da će se "Srbijagas" pojaviti i regionalno u narednom periodu.

Govoreći o projektima koji će se u ovoj godini raditi, on je rekao da će do kraja marta biti završen gasovod Beograd- Valjevo. Na njega će se priključiti fabrike "Bizerba", "Hansgroe" i "Krušik". Radiće se, kako dodaje, cevovod Niš - Leskovac -Vladičin Han do makedonske granice, što će biti nova interkonekcija.

- Na proleće treba da počnemo 190 kilometara novog gasovoda od Zaječara do Prahova - najavio je Bajatović. - U Prahovu će biti veliki industrijsko-hemijski pogoni. Radićemo i gore sa Zlatibora do Sjenice, tako da i taj deo završavamo. To su tri velike celine za ovu godinu.

Bajatović je ukazao da je u periodu od 2008. godine do danas, u Srbiji urađeno 19.000 kilometara različitih gasovoda. Projekat gasifikacije Beograda, kako objašnjava, kasni jednu godinu zbog papirologije i problema sa priključcima u određenim opštinama.

- Ogromna je navala na priključke za gas, mi prosto ne stižemo, ali nekako ćemo se snaći da povećamo i broj radnika i broj ekipa koje će na terenu obavljati taj posao - rekao je Bajatović. - To je ta čuvena priča, 780 evra na tri godine u dinarima sa PDV-om, zajedno uz račun. Malo kasnimo sa tim, jer je bilo problema u lancima snabdevanja, nije bilo tih setova u dovoljnom broju, ali sad smo raspisali nove javne nabavke i mislim da će to biti u redu.

Ove godine će, kako dodaje, i skladište Banatski Dvor biti prošireno na 750 miliona kubnih metara gasa. On je naveo i da je najveći projekat koji Srbija planira novi magistralni gasovod Niš-Beograd koji bi Srbiju stavio na energetsku mapu, i povezao je od najvećih skladišta u Austriji, do LNG terminala u Grčkoj, i u Turskoj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

TULIJUM LASER ODLIČAN IZBOR ZA LEČENJE: Najčešći uzrok urinarnih problema je uvećana prostata