DRŽAVA DELI PARE: Otkriveno o čemu se radi, na raspolaganje stavljeno 1,25 milijardi dinara

Novosti online

10. 01. 2024. u 16:48

MINISTAR zaštite životne sredine Irena Vujović pozvala je danas lokalne samouprave da ubrzaju pripremu zelenih projekata, jer će već u narednim danima biti raspisani javni konkursi putem kojih će im na raspolaganje biti stavljeno 1,25 milijardi dinara - dvostruko veća sredstva u odnosu na prethodnu godinu.

ДРЖАВА ДЕЛИ ПАРЕ: Откривено о чему се ради, на располагање стављено 1,25 милијарди динара

Foto: N. Fifić

Vujović je navela da se konkursi raspisuju četvrtu godinu zaredom, jer se pokazalo da su te mere dale dobar rezultat.

- Kao deo paketa mera za unapređenje kvaliteta vazduha i zemljišta, raspisaćemo u narednim danima četiri konkursa, za koje smo obezbedili značajna sredstva. Konkursi će biti raspisani za sufinansiranje zamene kotlarnica u toplanama i javnim ustanovama, ložišta u domaćinstvima, za pošumljavanje i ozelenjavanje, kao i za čišćenje divljih deponija. Pozivam gradove i opštine da iskoriste priliku i kandiduju kvalitetne projekte, jer je to dobar način da unaprede kvalitet života građana u svojim sredinama - rekla je Vujović.

Ministar je navela da je tokom prethodnih godina, kroz konkurse zamenjen veliki broj kotlarnica u gradovima poput Valjeva, Kosjerića, Smedereva, Užica, a podržano je i više od 3.000 domaćinstava da zamene kućna ložišta.

- Pored zamene kotlova, tokom prethodne tri godine, zahvaljujući konkursima Ministarstva zaštite životne sredine, Srbija je bogatija za oko 250.000 sadnica. Istovremeno, uspeli smo da podržimo gradove i opštine da očiste oko 900 divljih deponija na svojoj teritoriji. Hvala lokalnom rukovodstvu što su prethodnih godina pokazali inicijativu i želju da učestvuju u konkursima. Očekujem da će i ove godine interesovanje biti veliko, u skladu sa potrebama građana. Za nas je važno da zeleni projekti stignu u svaku lokalnu samoupravu, jer se tako podiže svest građana o značaju zaštite životne sredine i unapređuje ekološka slika Srbije - rekla je Vujović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BRUKA I SRAMOTA! Ovo su hiljade navijača na Vimbldonu uradile Novaku Đokoviću nakon što ih je prozvao za bahatost