AMERIKA ĆE SE IPAK SPASTI POTPUNE EKONOMSKE KATASTROFE? Kongres postigao dogovor o potrošnji, Ukrajina "pala u drugi plan"

Novosti online

08. 01. 2024. u 09:21

LIDERI republikanaca i demokrata u Kongresu postigli su dogovor o potrošnji američke vlade za 2024. godinu, sklanjajući u stranu pregovore o dodatnim sredstvima za Izrael i Ukrajinu, kao i novac za kontrolu granica.

АМЕРИКА ЋЕ СЕ ИПАК СПАСТИ ПОТПУНЕ ЕКОНОМСКЕ КАТАСТРОФЕ? Конгрес постигао договор о потрошњи, Украјина пала у други план

Foto AP

Dogovor sledi ograničenja za vojnu i domaću potrošnju koju je postavio Kongres u okviru zakona o suspendovanju gornje granice američkog duga do 2025. godine, a lider demokratske većine u Senatu Čak Šumer je istakao da bi dogovor mogao da pomogne da se izbegne delimična obustava rada Vlade SAD kasnije ovog meseca.

Prvi deo dodeljenih federalnih finansija ističe 19. januara, a drugi 2. februara, bez čega bi američka vlada bila primorana na zatvaranje.

Novi dogovor podrazumeva 886 milijardi dolara finansiranja vojske i 772 milijarde dolara domaće potrošnje koja nije za odbranu.

Predsednik Predstavničkog doma Majk Džonson je u pismu republikanskim kolegama poručio da će sporazum obezbediti dodatno smanjenje potrošnje za 16 milijardi dolara u poređenju sa prethodnim sporazumom o kojem su pregovarali tadašnji predsednik Kevin Makarti i predsednik Džozef Bajden, i da je oko 30 milijardi dolara manje od onoga što je Senat razmatrao.

- Ovo predstavlja najpovoljniji sporazum o budžetu koji su republikanci postigli za više od jedne decenije - tvrdi Džonson.

Bajden je zahvalio poslanicima na saradnji u postizanju konsenzusa, ali je dodao da očekuje da će više raditi na odobravanju milijardi vojne pomoći za Izrael i Ukrajinu.

- Sada republikanci u Kongresu moraju da rade svoj posao, da prestanu da prete zatvaranjem vlade i da ispune svoju osnovnu odgovornost za finansiranje ključnih prioriteta domaće i nacionalne bezbednosti, uključujući i moj dodatni zahtev - rekao je on.

U oktobru 2023, Bela kuća je podnela pozamašan zahtev za dodatne finansije čija vrednost premašuje 100 milijardi dolara, od čega je nešto više od 60 milijardi predviđeno za Kijev.

Republikanci u Predstavničkom domu su u više navrata blokirali taj predlog, tvrdeći da bi bezbednost granica SAD trebalo da bude veći prioritet od finansiranja Ukrajine.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: STOPAMA SEVERNE KOREJE: Lansiran prvi južnokorejski špijunski satelit u svemir

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024