VLADA SRBIJE: Izgradnja naftovoda Mađarska-Srbija projekat od značaja za državu

Tanjug

07. 12. 2023. u 17:41

VLADA Srbije usvojila je na današnjoj sednici Zaključak kojim se Projekat "Izgradnja naftovoda Mađarska - Republika Srbija“ utvrđuje kao projekat od značaja za Srbiju.

ВЛАДА СРБИЈЕ: Изградња нафтовода Мађарска-Србија пројекат од значаја за државу

Foto: AP

Projekat je planiran listom prioritetnih investicija kao jedan od strateških u oblasti snabdevanja naftom, navodi se u saopštenju Vlade.

Srbija se snabdeva uvoznom sirovom naftom samo iz jednog pravca, preko Republike Hrvatske, naftovodom „Janaf“, a izgradnjom novog naftovoda ka Mađarskoj biće obezbeđeno sigurnije snabdevanje domaće rafinerije, time i domaćeg tržišta, dodaje se u saopštenju.

Projektom naftovoda bi se omogućilo stabilno snabdevanje tržišta Republike Srbije sirovom naftom, a nakon prerade i derivatima nafte, što je preduslov za ekonomski razvoj.

Projekat naftovoda, kako se ističe, obezbediće potencijalno smanjenje ukupnih troškova sirove nafte za krajnjeg korisnika, imajući u vidu direktnu povezanost cevovodima do izvorišta, istovremeno bi bili smanjeni troškovi transporta i cena derivata nafte kao finalnog proizvoda.

Takođe, Projekat bi omogućio diversifikaciju pravaca snabdevanja sirovom naftom tako da bi Republika Srbija, pored trenutnog snabdevanja naftom iz hrvatskog naftovoda „Janaf“, imala mogućnost i snabdevanja naftovodom „Družba“.

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Sredozemno more u Egiptu na kakvo niste navikli! 8 dana već od 560€ All Inclusive