"STOPA NEZAPOSLENOSTI 9 ODSTO" Mali saopštio najnovije podatke o stanju naše ekonomije: Najveći broj zaposlenih građana u istoriji

Novosti online

01. 12. 2023. u 09:00 >> 09:18

MINISTAR finansija Siniša Mali, govoreći o pomoći države građanima i privredi, naveo je da su u poslednje četiri godine izdvojene 9,4 milijarde evra.

СТОПА НЕЗАПОСЛЕНОСТИ 9 ОДСТО Мали саопштио најновије податке о стању наше економије: Највећи број запослених грађана у историји

Foto: Printskrin/Pink

Ministar je rekao da će danas biti isplaćeno 10.000 dinara primaocima novčane socijalne pomoći i onima koji primaju naknadu za tuđu negu.

- Juče smo isplatili 20.000 dinara najstarijim sugrađanima, još jednom da im se zahvalim. Isplatićemo novčanu pomoć, kao što je predsednik Vučić i obećao, srednjoškolcima 10.000 dinara do kraja sledeće nedelje - rekao je Mali.

- Da vratim film u 2020. godinu, kada je krenula najveća kriza, tada smo isplatili 4.000 dinara svim penzionerima, onda je 6.100.000 građana Srbije dobilo 100 evra. Ta podrška građanima traje sve vreme. Prošle godine tri puta smo pomagali mlade od 16 do 29 godina, prvo sa 100 evra, pa opet 100 evra, pa 5.000 dinara. U septembru smo isplatili majkama 10.000 dinara za svako dete do 16 godina. Kada pogledate svu tu pomoć, kao i pomoć našoj privredi, minimalne zarade, garantne šeme, uspeli smo da sačuvamo radna mesta, izdvojeno je 9,4 milijardi evra, država je izdvojila u poslednje četiri godine da pomogne i privredu i građane - kazao je ministar.

- Ovo je pitanje brige o građanima, svako obećanje smo ispunili u dinar, u dan - dodaje ministar Mali.

Ministar je izneo najnovije podatke o stanju naše ekonomije.

- Zavod za statistiku je izneo podatke i to hoću da podelim sa građanima Srbije. Imamo stopu nezaposlenosti u trećem kvartalu od samo 9 odsto, bila je 9,6 odsto, a 2012. bila je 25,9. Imamo 2.367.000 zaposlenih u Srbiji, stopa zaposlenosti 50,7 odsto. Mi u ovom trenutku imamo najveći broj zaposlenih građana u istoriji naše zemlje na ovaj broj stanovnika, uprkos svim krizama. Naša zemlja se i dalje bolje drži i od nekih razvijenijih država. Stopa rasta BDP-a u trećem kvartalu je 3,6 odsto, u drugom kvartalu smo rasli 1,7, u prvom 0,9, a jedna Nemačka tri kvartala već pada, ima negativan rast BDP-a - naveo je Mali.

O opoziciji

- Njihova politika je da ruše i uništavaju, osim reči mržnje prema predsedniku, njegovoj porodici, njegovom detetu od šest godina, ništa niste mogli da čujete konstruktivno - navodi Mali.

- Srednjoškolci ne glasaju, nije ovo nama bila stvar izborne kampanje. Spočitavaju Vučiću, pa to je narodni novac. Jeste, ali u vaše vreme, samo je Đilas stavljao novac sebi u džep. Građani dinara nisu videli od toga.

Prema rečima ministra, država je na pravi način, odgovornom ekonomskom politikom odgovorila na veliki broj izazova sa kojima se suočava ceo svet.

- Ja ću da podsetim da smo u oktobru povećali penzije za 5,5 odsto i za samo mesec dana, od 1. januara, sledi nam povećanje plata u javnom sektoru za 10 odsto, povećanje minimalne zarade od 17,8 odsto, najveće procentualno povećanje ikada idemo na preko 400 evra. Poređenja radi, pre samo 12 godina minimalna zarada bila je 15.700 dinara, od 1. januara biće 47.154 dinara. Idemo na dodatno povećanje penzija 14,8 odsto, penzije od 1. januara, dakle za samo mesec dana, biće u proseku 390 evra, a poređenja radi pre 11 godina bile su 204 evra - istakao je Mali.

On je kazao da je naša ekonomija stabilna i snažna.

- Pokazujemo uspeh, ne kažu to ni Mali, ni Vučić, već MMF. Sa te strane, građani treba da budu spokojni. Ukoliko bude potrebno, mi ćemo reagovati, nabavili smo potrebne količine gasa, imamo sigurno snabdevanje strujom. Pokazujemo jednu odgovornu ekonomsku politiku - rekao je ministar Mali.

Ministar je podsetio da od danas kreću studentske kartice.

- Od danas se aktiviraju. Prijavilo se 90.000 studenata za kartice - kazao je Mali.

BONUS VIDEO: "OTISAK" Ministar finansija Siniša Mali u podkastu "Novosti" o važnim ekonomskim pitanjima

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (15)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!