ŠTA SE DEŠAVA SA CENOM NAFTE? Evo kako se kreću brojke na svetskom tržištu

Srna

13. 11. 2023. u 19:43

CENE nafte na svetskom tržištu danas su porasle za više od jedan odsto nakon što su u mesečnom izvještaju Organizacije proizvođača i izvoznika nafte /OPEK/ otklonjene zabrinutosti tržišta oko slabe potražnje u Americi i Kini.

ШТА СЕ ДЕШАВА СА ЦЕНОМ НАФТЕ? Ево како се крећу бројке на светском тржишту

FOTO: Tanjug/AP

U Londonu je cena sirove nafte "brent" veća za 1,25 dolara ili 1,5 odsto i sada je 82,68 dolara po barelu.

U Njujorku je cena svetle sirove nafte porasla za 1,24 dolara ili 1,6 odsto i iznosi 78,41 dolara po barelu.

U svom mesečnom izvještaju OPEK je naveo da je stanje na tržištu zadovoljavajuće i okrivljuje špekulante za pad cena.

OPEK je u svoj izveštaj unio blago ovogodišnje povećanje potražnje za naftom i ostao je pri svojoj relativno visokoj proceni potražnje za narednu godinu.

- Sve ukazuje na to da je OPEK u svom mesečnom izveštaju otklonio zabrinutosti u vezi sa potražnjom i ukazao na `prenaduvane` negativne odnose prema potražnji u Kini te pojačao predviđanja za potražnju za ovu godinu adok je sve ostalo nepromenjeno za narednu - rekao je analitičar tržišta Krejg Irlam.

Investitori su izrazili zabrinutost nakon što je Američka administracija za informaciju o energiji /EIA/ prošle sedmice objavila da će proizvodnja u toj zemlji tokom ove godine blago porasti a da će potražnja opasti.

BONUS VIDEO: OVAKO IZGLEDA KRIMSKI MOST DANAS: Remontovan deo pušten u saobraćaj pre roka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!