POLJOPRIVREDA ĆE BITI STRATEŠKO OPREDELJENJE NAŠE DRŽAVE: Ministarka Jelena Tanasković sa domaćinima na području Niša (FOTO)

Novosti online

08. 11. 2023. u 20:46

MINISTARKA poljoprivrede Jelena Tanasković posetila je selo Sečanica kod Niša.

ПОЉОПРИВРЕДА ЋЕ БИТИ СТРАТЕШКО ОПРЕДЕЉЕЊЕ НАШЕ ДРЖАВЕ: Министарка Јелена Танасковић са домаћинима на подручју Ниша (ФОТО)

Foto: Ministarstvo poljoprivrede

Ona je tom prilikom na gazdinstvu Bojana Mihajlovića, koji se bavi stočarstvom, obišla njegovo imanje i razgovarala sa poljoprivrednicima, o njihovom radu i problemima sa kojima se sreću.

- Razgovarala sam sa domaćinima, pravim stočarima, koji se uglavnom bave mlečnim govedarstvom. Ono što je njihova problematika je, koliko vidim, problem zemljišta koje im nedostaje, ili zemljište koje je "usitnjeno", pa onda subvencija po hektaru to ne pokriva, ali svakako se stvar prilično poboljšala, pomerila, subvencije su sada na vreme i oni to već osećaju - rekla je ministarka Tanasković. - Prošli smo sa domaćinom sve njegove štale, svaka čast kako to izgleda, pričali o tome da su mu stigle subvencije, po grlu i po litri mleka, i naravno da je to nešto u šta ćemo i u budućnosti ulagati.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede

Kako je rekla Tanasković, bilo je reči o svemu šta je do sada urađeno.

- Svesni su i proizvođači koliko je tu bilo posla, raščišćavanja da bismo došli i videli njih i onda teritorijalno sagledali šta su njihovi problemi. Gledaćemo da u narednom periodu i već od sledeće godine se bavimo time kako da povećamo subvencije za tovnu junad, kako da povećamo njihovu mogućnost zakupa zemljišta, jer po novom zakonu će oni dobijati subvencije, a ne vlasnici zemlje, ukoliko je ne obraćuju - najavila je ministarka.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede

Ministarka je potvrdila da problem predstavlja i što mnogi poljoprivredni proizvođači nisu svesni beneficija koje mogu da iskoriste.

- I lokal i mi na republičkom nivou očigledno više treba da pričamo, više treba da bude ovakvih organizacija, ja se rado odazovem svakom pozivu. Otorena sam i doći ću gde god me pozovu poljoprivrednici, koji imaju bilo kakve dileme da pričamo o tome, šta je sve to što država daje, jer očigledno je da dajemo mnogo, a možda nisu ni oni svesni i šta sve mogu od uzmu od države - naglasila je Tanasković.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede

Ministarka kaže da joj je agrar doprineo da bolje upozna stanje na terenu, da "sada tek prvi put možemo teritorijalno da vidimo sve probleme i nedostatke, sve mogućnosti i možda neke stvari koje ne koristimo u ovom trenutku, a imamo prirodne resurse za to.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede

- Od 2024. godine, što govori i sam budžet, to biti strateško opredeljenje naše države, da ulaže u poljorivredu i da zaštiti primarnog proizvođača i sam poljoprivredni proces iz bilo koje poljoprivredne grane i pokazati, jer ćemo, shodo teritorijalnim potrebama, i reagovati u budućnosti - dodala je ministarka.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede

Bilo je reči i o saradnji sa lokalnom samoupravom, konkretno u naselju Vele Polje, gde je posle molbi lokalnih vinogradara počela izgradnja atarskog puta, a u saradnji sa predsednikom niške opštine Crveni krst, je šest kilometara već završeno.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede

- Budžet od 105 milijardi  plus 15 milijardi za akcizu mnogo govori o strateškom opredeljenju države o investiranju u poljorivredu - rekla je Jelena Tanasković. - Izdržali su najteži period, sada treba da ulažu u svoju poljoprivrdnu proizvodnju i da koriste resurse koje im država pruža. Ne postoji poljoprivredna grana koja nije subvencionisana i finansirana od strane države i ovo je trenutak za nove investicije i novo uvećanje stada, za novo proširenje proizvodnje, jer ugovori kakvi su sa Kinom i novi oko kojih pregovaramo o otvaranju novih tržišta definitivno obećavaju neki novi život u poljoprivredi Srbije.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu