BRZA PRUGA BRŽA OD ROKA: Reporteri "Novosti" na železničkoj trasi kod Bačke Topole i Malog Iđoša

J. LEMAJIĆ

09. 11. 2023. u 14:45

IZGRADNjA brze pruge Novi Sad - Subotica, deo železničke trase koja će spojiti Beograd i Budimpeštu, punom parom odvija se i u Bačkoj Topoli i Malom Iđošu. Pored same pruge, u Bačkoj Topoli biće izgrađena tri podvožnjaka u samom gradu i tri nadvožnjaka van grada. U Malom Iđošu železnička pruga će prolaziti pored naselja, a biće izgrađena tri nova mosta.

БРЗА ПРУГА БРЖА ОД РОКА: Репортери Новости на железничкој траси код Бачке Тополе и Малог Иђоша

Foto: Ministarstvo građevine

U Malom Iđošu uveliko teku radovi na izgradnji vijadukta na mestu nekadašnjeg železničkog nasipa. Most dugačak 489,3 metra sastoji se od 14 stubova, a gradi se i novi most umesto nekadašnjeg između Topole i Iđoša, koji je godinama bio u lošem stanju i morao je da bude srušen. Taj deo puta je zatvoren i saobraćaj se preusmerava na obilaznicu. Kako je predviđeno, radovi bi trebalo da traju do kraja aprila iduće godine.

Brza pruga između Beograda i Subotice, ukupne dužine od 184 kilometra, biće završena do kraja sledeće godine, što je, po rečima Gorana Vesića, ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, oko šest meseci pre roka zahvaljujući Kinezima koji su izvođači radova.

- Svi radovi teku onako kako treba, a dobro napreduju i radovi u Subotici gde se radi više nadvožnjaka i podvožnjaka, te je bilo važno da se radovi dobro isplaniraju i rade sinhronizovano na vreme. Kada se završi deo brze pruge od Novog Sada do Subotice, uslediće testiranje od dva do tri meseca, pa će u martu ili aprilu 2025. krenuti voz između Beograda i Subotice - ističe ministar Vesić. - Putovaće se tačno sat i deset minuta i to će potpuno promeniti kvalitet života svih naseljenih mesta koja se nalaze oko brze pruge.

Dva podvožnjaka

U Bačkoj Topoli je završen podvožnjak na Bečejskom putu, koji je pušten za saobraćaj. Senćanski put je trenutno zatvoren za saobraćaj za vozila, ali i dalje mogu da ga koriste pešaci i biciklisti. Podvožnjak se gradi i kod nekadašnjeg "Inomaga" u industrijskoj zoni, koji će biti namenjen samo za pešake i bicikliste.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)