DR PROPAST JE OPET PESIMISTA: Potrebno je još nepopularnih mera da bi se izbegla stagflacija

Novosti online

19. 09. 2023. u 18:25

EVROPSKA centralna banka (ECB) i Banka Engleske (BoE) moraju da nastave sa podizanjem kamatnih stopa kako bi sprečile stagflaciju, upozorio je istaknuti ekonomista Nuriel Rubini.

ДР ПРОПАСТ ЈЕ ОПЕТ ПЕСИМИСТА: Потребно је још непопуларних мера да би се избегла стагфлација

Foto: Ilustracija/Unsplash

Čuveni pesimista Rubini je rekao da će nedavni rast cena nafte zadržati visoku inflaciju i da je bilo kakva priča o popuštanju monetarne politike, koja podrazumeva prestanak podizanja kamata, preuranjena.

On je rekao da su ECB i BoE pred većim izazovom od Federalnih rezervi SAD, jer cene u Evropi i dalje brzo rastu, a privredni rast usporava.

-BoE bi trebalo bi da poveća stope sve do 5,75 odsto, rekao je Rubini za "Blumberg TV".

Ključna stopa britanske centralne banke trenutno je 5,25 odsto, a ove nedelje se očekuje dalji rast od četvrtine poena.

Rubini, profesor ekonomije i međunarodnog poslovanja na Poslovnoj školi Stern Univerziteta u Njujorku, poznat je po izjavama koje su mu donele nadimak "Dr Propast", jer je upozorio na katastrofu pre finansijske krize 2008. Taj nadimak ga prati zbog njegovih često nekonvencionalnih stavova.

Sada je poručio da su investitori previše optimistični na tržištu kredita i obveznica.

-Pad američkih akcija od 10 odsto je moguć s obzirom na stanje u globalnoj ekonomiji, upozorio je on, dodajući da bi druga tržišta akcija prošla još gore.

On je napomenuo da su centralne banke evrozone i Velike Britanije u škripcu jer je inflacija previsoka, a ekonomije posrnule, ali je rekao da treba da nastave da povećavaju stope da bi pobedile inflaciju.

-To je dilema i za ECB i za BoE. S jedne strane, ugovorna ekonomska aktivnost će ih dovesti do toga da se možda u ovom trenutku zaustave. S druge strane, ako inflacija ostane mnogo viša od cilja, možda će morati da povećaju kamate mnogo više, rekao je Rubini.

SAD su u jačoj poziciji, sa "dobrim vestima" koje ukazuju da nema "tvrdog sletanja" za američku ekonomiju. Ali on je rekao da tržišta nisu u pravu što očekuju smanjenje stopa početkom sledeće godine. Umesto toga, Rubini smatra da će FED možda i dalje morati da povećava stope i da će se prva smanjenja desiti, možda sredinom sledeće godine.

-Ne mogu da kažu da su gotovi. Glavna inflacija raste, cene nafte rastu, postoji mogućnost da će doći do još jednog povećanja, rekao je Rubini.

Očekuje se da će FED ove nedelje držati stope na 5,25-5,5 odsto. On je napomenuo da nedavni signali iz BoE predstavljaju "problem".

-Signali nam govore da nisu sigurni da li žele više da povećavaju kamate, a bez daljeg povećanja stope, moglo bi doći do smanjenja inflacije i istinske stagflacije, upozorio je on.

CILjANE STOPE INFLACIJE "NEMOGUĆA MISIJA"

BoE je promenila svoje smernice pošto je ekonomija počela da usporava. Proizvodnja je opala u julu, a nezaposlenost raste. Kreatori politike u Ujedinjenom Kraljevstvu govore o tome da će stope ostati duže visoke. Inflacija potrošačkih cena trenutno iznosi 6,8 odsto, što je trostruko više od cilja od dva odsto.

Očekuje se da će zvanični podaci ove nedelje pokazati da je inflacija u Velikoj Britaniji porasla na 7,1 odsto u avgustu zbog rasta cena nafte. ECB je prošle nedelje podigla stope za četvrtinu poena na 4 procenta i nagovestila da je njen ciklus rasta stopa pri kraju.

Iako Rubini veruje da su potrebne veće stope, on je rekao da one prete da stvaraju nove probleme.

Osvrćući se na penzijsku krizu u Velikoj Britaniji pre godinu dana i eksplodiranje regionalnog bankarstva u SAD ranije ove godine, rekao je da postoje rizici finansijske nestabilnosti.

-Strukturne promene u globalnoj ekonomiji – od stare demografije do geopolitike lanca snabdevanja – održaće inflaciju visokom. Kao rezultat toga, centralne banke će vremenom morati da podignu svoj cilj inflacije sa 2 na % ili 4 odsto. I na strani ponude i na strani potražnje, postoje faktori koji impliciraju da je 2 odsto u ovom trenutku nemoguća misija. A novi cilj može biti negde između 3 i 4 procenta za napredne ekonomije tokom vremena, naravno, ne preko noći, rekao je Rubini.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)