BLUMBERG TVRDI: Ruska pšenica nema konkurenciju

Novosti online

17. 09. 2023. u 23:03

REKORDNA žetva pšenice drugu godinu zaredom jača poziciju Rusije kao svetskog izvoznika broj jedan i njenu dominaciju na globalnom tržištu, piše "Blumberg".

БЛУМБЕРГ ТВРДИ: Руска пшеница нема конкуренцију

Ratare očekuje dobar rod, Foto Tanjug

Kako navodi agencija, isporuke dostižu rekordne nivoe jer ruski trgovci "postepeno prevazilaze finansijske i logističke poteškoće" sa kojima su se neki od njih suočili nakon početka Specijalne operacije u Ukrajini.

Istovremeno, ispostavilo se da su potrošači pšenice, pogođeni velikim poskupljenjima imali sreću što su ruski kontejneri sa žitom bili puni: rekordne zalihe su dovele do pada cena na najniži nivo u skoro poslednje tri godine, tvrdi "Blumberg".

-Ruska pšenica je skoro bez konkurencije. U ovom trenutku Rusija diktira cene, rekla je analitičar tržišta žitarica u kompaniji Strategic Grains Helen Duflo.

Kako podseća "Blumberg", Ministarstvo poljoprivrede SAD je povećalo prognozu ruskog izvoza, a istovremeno snizilo prognozu globalnih zaliha, čime se još jednom naglašena "dominantna pozicija Moskve na tržištu pšenice".

Ranije je ministar poljoprivrede Dmitrij Patrušev izjavio da je Rusija do sada izvezla poljoprivredne proizvode u vrednosti od 28 milijardi dolara, što je skoro 25 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Ruska žitna unija (RGU) je saopštila da je Rusija prošlog meseca isporučila rekordnu količinu žita na globalno tržište uprkos zapadnim sankcijama.

Podaci su pokazali da je ruski izvoz u julu iznosio 5,68 miliona tona žitarica, uključujući rekordnih 4,54 miliona tona pšenice. Brojka je 1,6 puta veća nego u istom mesecu prošle godine.

Tri najveća kupaca ruske pšenice su Saudijska Arabija (578.000 tona), Turska (518.000 tona) i Egipat (467.000 tona). Isporuka je bilo i u Izrael (345.000 tona), Bangladeš (222.000 tona), Tanzaniju (94.000 tona), Sudan (68.000 tona).

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSIJA: Visokoprecizna snajperska puška Astarta predstavljena na forumu Armija-2023

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)