„DIL“ ZA RAZVOJ BIZNISA: Naučno-tehnološki park Novi Sad dobio laboratoriju značajnu za privredu (FOTO)

Z. GRUMIĆ

12. 09. 2023. u 18:00

LABORATORIJA za digitalnu transformaciju proizvodnih i logističkih sistema–„Dil“ (DEAL), prva te vrste u Srbiji, otvorena je danas u Naučno-tehnološkom parku Novi Sad (NTPNS), u prisustvu predstavnika Ministarstva privrede, EU i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), čijom je saradnjom realizovan taj projekat od velikog značaja za unapređenje rada domaćih privrednih kompanija, u prvom redu malih i srednjih preduzeća.

„ДИЛ“ ЗА РАЗВОЈ БИЗНИСА:  Научно-технолошки парк Нови Сад добио лабораторију значајну за привреду (ФОТО)

Z. Grumić

Zahvalivši EU i EBRD novoj na podršci, pomoćnica ministra privrede Katarina Obradović Jovanović je istakla da se razvoj malih i srednjih preduzeća podstiče ne samo novim investicijama i nabavkom najsavremenije opreme nego i unapređivanjem znanja i veština.

- Cilj nam je da saradnja između privrede i nauke bude još veća, kako bi naša preduzeća iskoristila kapacitete poput ovih da unaprede svoje proizvodne procese – poručila je pomoćnica ministra.

Zamenica šefa delegacije EU u Srbiji Plamena Halačeva je podsetila da je EU preko EBRD, kroz odgovarajući program, već na razne načine podržala 132 srpska preduzeća, iznosom od 2,2 miliona evra da, kako je rekla, usvajaju nove tehnologije i budu inovativnija.

- Evropska unija nastaviće da pruža podrškupreduzećima u Srbiji, kako bi ona bila konkurentnija na tržištu – naglasila je Halačeva.

Da je novootvorena „Dil“ laboratorija primer dobre saradnje akademske zajednice i privrede istakao je i regionalni direktor EBRD za Zapadni Balkan Mateo Kolanđeli, naglasivši da je ta finansijska institucija početkom ove godine izdvojila 80 miliona evra za podršku razvoju i Naučno-tehnoloških parkova van Beograda i Novog Sada, onih u Nišu, Čačku i Kruševcu.

- Otvaranje ove laborartorije jeste dobar primer koji treba da slede i drugi gradovi u Srbiji. „Dil“ laboratorija pružiće podršku preduzećima pre svega u razvoju inovacija i stvoriće dodatne mogućnosti da kompanije rade uspešnije i da zapošljavaju mlade ljude – poručio je Kolanđeli.

Nova oprema

NAUČNO-tehnološki park Novi Sad ima trenutno 37 članica, među kojima prednjače tehnološko-razvojne kompanije i start-ap kompanije a u toj novoj zgradi je smešten i Institut za veštačku inteligenciju.

- „Dil“ laboratorija je koran napred u pogledu transformacije tehnologija a njena oprema biće na usluzi svim našim članicama i pomoći će unapređenju njihovog rada – rekao je Nebojša Drakulić, direktor NTP NS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!