MINISTARKA ĐEDOVIĆ U ZAJEČARU: Danas sam imala zadovoljstvo da posetim dva energetski efikasna domaćinstva (FOTO)

Novosti online

28. 08. 2023. u 19:52

MINISTARKA rudarstva i energetike Dubravka Đedović obišla je danas školu za osnovno i srednje obrazovanje „Jelena Majstorović“ u Zaječaru, u kojoj su završeni radovi u okviru Nacionalnog programa energetske sanacije objekata od javnog značaja.

МИНИСТАРКА ЂЕДОВИЋ У ЗАЈЕЧАРУ: Данас сам имала задовољство да посетим два енергетски ефикасна домаћинства  (ФОТО)

Foto: Printskrin/Instagram/@dubravka.djedovic

Ministarstvo i Grad Zaječar izdvojili su 67 miliona dinara za energetsku sanaciju škole „Jelena Majstorović“ koja je sagrađena pre 55 godina. Tim novcem unapređen je termički omotač zgrade škole, zamenjeni su prozori i vrata i modernizovano osvetljenje, što će doprineti komfornijem boravku za oko 130 đaka i nastavnika.

Tokom prethodnih godinu dana završena je energetska sanacija 38 objekata od javnog značaja u Srbiji, a biće urađena u još 20 objekata, među kojima su škole, vrtići, sportski centri. Povećanje energetske efikasnosti je važan prioritet države i nastaviće se sa finansiranjem mera koje doprinose efikasnijoj upotrebi energije i smanjenju troškova, rekla je Đedović nakon obilaska škole.

Đedović je u Zaječaru posetila i dva domaćinstva koje su iskoristila subvencije Ministarstva i lokalne samouprave da smanji potrošnju energije.

Foto: Printskrin/Instagram/@dubravka.djedovic

Domaćinstvo porodice Todorović je prvi kupac-proizvođač u Zaječaru i su primer i ostalim sugrađanima kako ugradnjom solarnih panela mogu da zadovolje deo sopstvenih potreba za energijom. Subvencija države iznosila je oko 420.000 dinara. A domaćinstvo porodice Mitrović je primer kako se energetskom sanacijom samo jednog elementa, termičkom izolacijom zidova i podova, smanjuje potrošnja energije u proseku za oko 30 odsto, kolike su i očekivane uštede ovog domaćinstva nakon energetske sanacije, rekla je ministarka.

Đedović je dodala da su Ministarstvo i Grad Zaječar u prethodnom periodu obezbedili subvencije za 96 domaćinstava za unapređenje energetske efikasnosti.

Foto: Printskrin/Instagram/@dubravka.djedovic

Ministarka je istakla da Zaječar nastavlja sa ovim programom sa Ministarstvom i kroz novi javni poziv, a procenjena vrednost projekta je oko 30 miliona dinara. U narednih mesec dana biće raspisan novi javni poziv za izvođače radova koji će biti otvoren tokom cele godine.

Ona je podsetila da je Ministarstvo potpisalo ugovore sa 131 jedinicom lokalne samouprave, i da se od septembra očekuju prvi javni pozivi za građane.

U narednom periodu biće dodeljene subvencije za još oko 50.000 domaćinstava čime se pokazuje odlučnost i volja da se nastavi podsticanje racionalne upotrebe energije i da se ostvare što boie rezultati u procesu energetske tranzicije, dodala je ministarka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu