ŠPANSKA MINISTARKA FINANSIJA: Kandidat za šefa Evropske investicione banke

Tanjug

12. 08. 2023. u 00:45

ŠPANSKA vlada predložila je svoju ministarku finansija Nadiju Kalvino za kandidata za šeficu Evropske investicione banke (EIB), preneo je Rojters pozivajući se na neimenovani izvor iz španske vlade.

ШПАНСКА МИНИСТАРКА ФИНАНСИЈА: Кандидат за шефа Европске инвестиционе банке

Foto Tanjug/AP

-Ona ima snažne rezultate i veliko iskustvo u relevantnim oblastima za ovu poziciju, kao što su finansije i budžetiranje, finansijska regulativa, ekonomska politika, digitalizacija, makroekonomske analize i predviđanja, politika konkurencije i trgovina, saopštio je zvaničnik.

Kalvino obavlja funkciju ministarke finansija Španije od 2018, a takođe predsedava i Međunarodnim monetarnim i finansijskim komitetom u okviru Međunarodnog monetarnog fonda, a pre nego što je postala članica valde, 12 godina bila je viša menadžerka Evropske komisije.

Rojter navodi da njeno imenovanje za kandidaturu ima “punu podšku” španskog premijera Pedra Sančesa, a ako bude izabrana, ostaće ministarka do kraja godine.

Pored Kalvino, kandidatkinja je i šefca EU za antimonopolska pitanja Margaret Vestager, poznata po represivnim akcijama i ogromnim kaznama izrečenim velikim tehnološkim kompanijama zbog nekonkurentnih praksi.

BONUS VIDEO - VOJNE VEŽBE NA TAJVANU: Tajpej simulira kineski napad na aerodrom Taojuan

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)