IRAN TRAŽI PODRŠKU JUŽNE AFRIKE: Teheran očekuje ubrzano članstvo u BRIKS-u

Novosti online

10. 08. 2023. u 20:02

IRAN je od Vlade Južne Afrike zatražio da podrži njeno ubrzano članstvo u BRIKS-u, uoči samita ovog saveza koji će biti održan u Johanesburgu od 22. do 24. avgusta.

ИРАН ТРАЖИ ПОДРШКУ ЈУЖНЕ АФРИКЕ: Техеран очекује убрзано чланство у БРИКС-у

Foto: Piksabej

-Nadamo se da ćemo imati priliku za ubrzano članstvo, a nadamo se da ćemo u tom proceu dobiti snažnu podršku Južne Afrike, rekao je iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir-Abdolahian.

Iran je zahtev za članstvo u BRIKS-u podneo krajem juna 2022. godine.

Ranije je iz kabineta predsednika Južne Afrike saopšteno da će lideri Kine, Indije, Brazila i Južne Afrike prisustvovati samitu BRIKS-a, koji će se održati u Johanesburgu od 22. do 24. avgusta, a da će Rusiju predstavljati ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je predsednik Rusije Vladimir Putin odlučio da učestvuje na samitu BRIKS-a u formatu video-konferencije.

Dve glavne teme na samitu su prijem novih članica i dedolarizacija. Članice Brazil, Rusija, Indija, Kina i predsedavajuća Južnoafrička Republika razmatraće zahteve 23 države za članstvo, među kojima su i Venecuela, Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati i Argentina.

Blok koji se posmatra i kao kontrateža Grupi sedam najrazvijenijih država sveta, predstavlja 40 odsto svetske populacije i 26 odsto globalne ekonomije. BRIKS je 2022. godine najavio da će proširiti broj zemalja članica kako bi organizaciju učinio inkluzivnijom.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - VOJNE VEŽBE NA TAJVANU: Tajpej simulira kineski napad na aerodrom Taojuan

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO DANAS IZGLEDA ZORAN VANEV: Od Južne pruge do Švice (FOTO)