CENA NAFTE RASTE ŠESTU NEDELJU ZAREDOM: Potražnja za crnim zlatom u julu dostigla rekord

E.B.T.

02. 08. 2023. u 15:46

NA svetskim tržištima cene nafte su nastavile da rastu u šestoj nedelji zaredom. Analitičari "Goldman saksa" u ponedeljak su istakli da je potražnja za crnim zlatom dostigla rekordnih 102,8 miliona barela dnevno u julu. Ova bankarska grupacija očekuje da će snažna tražnja dovesti do deficita u drugoj polovini ove godine i u narednoj, što će uticati da u drugom kvartalu 2024. cena brenta poraste na 93 dolara po barelu.

ЦЕНА НАФТЕ РАСТЕ ШЕСТУ НЕДЕЉУ ЗАРЕДОМ: Потражња за црним златом у јулу достигла рекорд

Foto: Profimedia/Ilustracija

Srpski stručnjaci ocenjuju da su tržišta nafte i naftnih derivata relativno stabilna, a oscilacije male i da će tako ostati do kraja godine. Predviđaju da cena nafte neće preći 90 dolara po barelu. Ova kretanja će, prema njihovom mišljenju, mogu da uslove blago poskupljivanje goriva na pumpama u našoj zemlji.

"Goldman saks" smatra da su izgledi kineske potražnje za naftom i očekivani dalji ekonomski stimulansi u toj zemlji, koja je najveći uvoznik crnog zlata, odigrali ključnu ulogu u rastu cena nafte u julu. Ova bankarska grupacija smatra da će nafta poskupljivati zbog manjka ponude.

- Očekujemo prilično velike deficite u drugoj polovini godine od skoro dva miliona barela dnevno u trećem tromesečju, jer tražnja dostiže najviši nivo u istoriji - rekao je Dan Striven iz ove bankarske grupacije.

Smatraju da će u 2024. godini nedostajati na dnevnom nivou oko 600.000 barela. Poznavalac tržišta energenata Nebojša Atanacković ističe da od početka ove godine nema velikih skokova u kretanju cena nafte i da je tržište relativno stabilno.

- Očigledan je trend blagog poskupljenja nafte, ali ne verujem da će preći 90 dolara po barelu, a zavisiće od sezonske potražnje - kaže za "Novosti" Atanacković. - Urodila je plodom želja proizvođača da smanjenjem proizvodnje povećavaju cenu. Oni ne forsiraju poskupljenje, već im je cilj da dođu do nivoa koji održava stabilnost na tržištu, usklađenost ponude i tražnje. Cena od 90 dolara je uravnotežena i umerena.

On podseća da je prošle godine barel ovog energenta koštao 130 i više dolara. Cena sirove nafte odražava se i na cene goriva, a Atanacković ističe da to nije uticaj "jedan na jedan", već delimičan, jer su u pitanju zasebna tržišta.

- To znači da će poskupljenje nafte delom uticati na cene dizela i benzina na mediteranskoj berzi koja je referentna za našu zemlju - objašnjava Atanacković. - Te promene će ući u formulu na osnovu koje Vlada određuje maksimalnu cenu derivata na pumpama u Srbiji svakog petka. Svetska tržišta nafte i naftnih derivata relativno su stabilna, oscilacije u cenama su blage i očekujem da će tako biti do kraja godine. Na našim pumpama su i do sada korekcije cena goriva bile male, očekujem da će tako i ostati.

Kako stručnjaci iz naftnog sektora u Srbiji ističu, cena dizela i benzina na Mediteranu je referentna za sve države okruženju, ali nije svejedno da li se prodaje na tržištu našoj zemlji, Albaniji, Hrvatskoj ili Austriji. Na svakom od tih tržišta različita je politika oporezivanja energenata i uslova rada.

BERZE

NA berzama se juče brentom trgovalo po ceni od 85,14 dolara, a američkom naftom WTI po 81,42 dolara po barelu. Poređenja radi, 5. juna, kada je najava Saudijske Arabije da od narednog meseca smanjuje dodatno proizvodnju za milion barela dnevno izazvala poskupljenje crnog zlata, brent se prodavao za 77,85, a WTI za 73,46 dolara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?