SAUDIJSKA ARABIJA: Smanjenje proizvodnje nafte pokazuje da je saradnja sa Rusijom snažna

Novosti online

05. 07. 2023. u 21:01

RUSKO-saudijska saradnja u oblasti proizvodnje nafte u okviru formata OPEK+ i dalje je snažna, a ta organizacija će učitni "sve što je neophodno" kako bi podržala tržište, rekao je saudijski ministar energetike princ Abdulaziz bin Salman.

САУДИЈСКА АРАБИЈА: Смањење производње нафте показује да је сарадња са Русијом снажна

Foto: Profimedia/Ilustracija

OPEK+, grupa koji čine članice Organizacije država proizvođača nafte (OPEK) i njihovi saveznici, uključujući i Rusiju, koji proizvode oko 40 odsto svetske sirove nafte, nekoliko puta je smanjila proizvodnju od novembra prošle godine, prenosi Rojters.

Saudijska Arabija i Rusija, dva najveća izvoznika nafte na svetu, smanjile su proizvodnju u ponedeljak kako bi podigli cene tog energenta na svetskom tržištu.

Ipak, taj potez nije imao željene posledice, pošto je cela sirove nafte "brent", koja je koristi kao referentna tačka, i dalje oko 75 dolara za barel. To je manje od 80-100 dolara koliko je zemljama članicama OPEK-a potrebno kako bi izbalansirale svoj budžet.

OPEK tvrdi da oni nemaju konkretnu cenu na koju ciljaju, odnosno da im je jedini cilj izbalansirano tržište koje će zadovoljiti potrebe i proizvođača i potrošača, navodi britanska agencija.

SAD, najveći proizvođač nafte izvan formata OPEK+, više puta su pozvale na povećanje proizvodnje i kritikovale su Saudijsku Arabiju zbog saradnje sa Rusijom.

Rijad je takve zahteve odbijao, a princ Abdulaziz je u sredu rekao da su sa Rusijom dogovorena nova smanjenja proizvodnje, koja su pokazala da oni koji sumnjaju u rusko-saudijsku saradnju nisu u pravu.

-Deo onoga što smo uradili (u ponedeljak) uz pomoć naših kolega iz Rusije bio je i da ublažimo cinične komentare posmatrača o tome šta se dešava između Saudijske Arabije i Rusije po tom pitanju, rekao je saudijski ministar.

OPEK je nedavno zabranio izveštačima pojedinih zapadnih medija, između ostalog i Rojtersa, "Blumberga" i "Volstrit džornala", da izveštavaju sa njihovog samita.

ZA SADA JE DOVOLjNO

Dodatno smanjenje proizvodnje trebalo bi da bude dovoljno za balansiranje tržišta naftom, rekao je ministar energetike Ujedinjenih Arapskih Emirata Sunahul Al Mazrui, prenosi Rojters.

-Ovo (najnovije smanjenje proizvodnje) je dovoljno za procenu tržišta i uspostavljanje tržišne ravnoteže, rekao je on.

Ministar je dodao i da UAE neće biti deo narednih smanjenja, zato što je njihova proizvodnja nafte već ispod kapaciteta.

-Postoji veća stvar... Vidim nedostatak investicija u mnogim zemljama. Možda ćemo morati da pozovemo nove članice da dođu i pridruže se grupi. Što više zemalja imamo, biće nam lakše da obezbedimo da svet ima dovoljno nafte u budućnosti, poručio je on.

-Zamislite da imamo 60 ili 80 odsto proizvođača. Sigurno bi radili bolji posao.

(rt.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu