STUPIO NA SNAGU 11. PAKET SANKCIJA PROTIV RUSIJE: Novim restrikcijama obuhvaćene i strane kompanije

Novosti online

23. 06. 2023. u 11:20

NA snagu je stupio 11. paket sankcija protiv Rusije, saopštilo je estonsko Ministarstvo spoljnih poslova.

СТУПИО НА СНАГУ 11. ПАКЕТ САНКЦИЈА ПРОТИВ РУСИЈЕ: Новим рестрикцијама обухваћене и стране компаније

Foto: Depositphotos

- U sredu, 21. juna, EU je usvojila novi paket sankcija kako bi još više pooštrila ograničavajuće mere protiv Rusije, uvrstivši na sankcioni spisak 87 kompanija povezanih sa odbrambenim sektorom. Paket je stupio na snagu danas - navodi se u saopštenju Ministarstva.

Estonsko Ministarstvo je navelo da se nove restrikcije ne odnose samo na ruske kompanije i organizacije, odnosno sankcijama su obuhvaćene i inostrane kompanije koje navodno pomažu Rusiji da zaobiđe sankcije i kupi iranske bespilotne letelice.

Paket obuhvata i mogućnost da se proširi zabrana na izvoz robe u zemlje preko kojih, kako smatraju u Briselu, ta roba stiže u Rusiju.

Ta mera odnosi se na robu dvostruke namene i proizvode odbrambene industrije.

Kako se navodi, zabrana može biti uvedena ako diplomatski napori i pregovori sa zemljom koja dopušta kršenje sankcija ne daju uspeha.

Takođe, predviđa se jačanje sankcionih mera po pitanju izvoza automobila u Rusiju. Zabranjena je i prodaja Rusiji pneumatskog, gasnog i drugog oružja.

Kako su naveli u Talinu, Unija je zabranila uplovljavanje brodova u evropske luke u slučaju kršenja naftnog embarga ili gornje granične cene, kao i brodovima koji isključuju automatski identifikacioni sistem tokom putovanja.

EU u okviru ovog paketa ukida privremenu dozvolu Nemačkoj i Poljskoj da uvoze rusku naftu preko naftovoda "Družba".

Osim toga, uvedene su sankcije protiv pet ruskih medija - RT Balkan, "Cargrad", Orjentaj rivju, Nju Istern Autluk i "Katehon".

Evropska komisija je u saopštenju precizirala i da su sankcije uvedene protiv više od 100 fizičkih i pravnih lica iz Rusije, među kojima su vojna lica, novinari, biznismeni.

Sankcije su uvedene protiv kompanija iz Jermenije, Irana, Kine, UAE, Sirije, Uzbekistana koje navodno pomažu Moskvi.

Zabranjen je uvoz čelika i gvožđa iz bilo koje zemlje ako su za proizvodnju korišćeni ruski resursi.

U međuvremenu, zamenik ministra spoljnih poslova Poljske Petar Vavžik izjavio je za poljsku agenciju PAP da je EU počela sa pripremom 12. paketa sankcija.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)