AFRIČKA SVINJSKA KUGA U OKOLINI PANČEVA: Uprava za veterinu proglasila zaraženo područje

Tanjug

17. 06. 2023. u 18:54

UPRAVA za veterinu proglasila je mesto Jabuku kao zaraženo područje od afričke svinjske kuge, a ugroženim sredinama smatraju se i Glogonj, Kačarevo, teritorija Grada Pančeva, kao i Crepaja u opštini Kovačica, Sefkerin u opštini Opovo i Ovča na Paliluli na području Beograda.

АФРИЧКА СВИЊСКА КУГА У ОКОЛИНИ ПАНЧЕВА: Управа за ветерину прогласила заражено подручје

Foto Ž. Knežević

Kako je preneo Dnevnik, u Jabuci kod Pančeva zbog pojave afričke svinjske kuge veterinari iz veterinarske stanice u selu obilaze domaćinstva da bi ustanovili broj životinja i da li one imaju zdravstvenih probelma i obeležavaju svinje koje nisu obeležene.

Navedeno je i da je od oko 250 komada svinja koliko se pretpostavlja da ima u Jabuci za sada zbog ove bolesti uništeno 50 do 60.

Afrička svinjska kuga je virusna bolest koja napada domaće i divlje svinje i nije opasna po zdravlje ljudi. Značajno utiče na društveno-ekonomske poremećaje u mnogim zemljama, jer one trpe značajne finansijske gubitke zbog uginjavanja životinja, ograničenja izvoza svinja i mesa, kao i troškova za mere kontrole. Za bolest nema leka, jedini spas je da se zaražene svinje unište.

Klinički znaci bolesti su ne uzimanje hrane, ne reagovanje svinja na prisustvo čoveka, izdvojenost od ostalih jedinki. Ponekad se može pojaviti i proliv, povraćanje i promene na koži svinja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)