POLJANSKI OTKRIVA: Rusija sumnja da Nemačka, Danska i Švedska vode istrage o eksplozijama na „Severnom toku“

Novosti onlajn

16. 06. 2023. u 08:45

RUSIJA sumnja da Nemačka, Danska i Švedska sprovode istrage povodom terorističkog napada na gasovode „Severni tok“ i „Severni tok 2“, rekao je zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski.

ПОЉАНСКИ ОТКРИВА: Русија сумња да Немачка, Данска и Шведска воде истраге о експлозијама на „Северном току“

Foto AP

- Postalo je još jasnije da Švedska, Nemačka i Danska, blago rečeno, ne žure sa svojim nacionalnim istragama, ako se one uopšte i vode. U poslednje vreme smo počeli da sumnjamo u to - napisao je Poljanski na Telegramu nakon sednice u SB UN na kojoj su tema bile diverzije na „Severnom toku“.

On je dodao da Moskva odbacuje verziju o umešanosti nekih Ukrajinaca koji su se navodno sami organizovali i izveli eksplozije na gasovodima jer, ističe, teroristički napad je mogao da bude izveden samo uz direktnu podršku države.

Po rečima Poljanskog, Rusija će se obavezno vratiti na temu istrage terorističkog napada kada bude pravi trenutak, ako se situacija ne promeni.

- SAD i njihovi saveznici još uvek nisu pružili ubedljive dokaze koji pobijaju činjenice o njihovoj umešanosti u napad. Pitanje istraga za nas nije zatvoreno i vratićemo mu se u odgovarajućem obliku i u pogodnom trenutku, ako se situacija ne promeni - rekao je Poljanski.

Kako je istakao, za zapadnjake je ta tema neprijatna, kod njih je primetna nervoza kada odgovaraju na pitanja ruske strane, a neki od predstavnika u Savetu bezbednosti pozivaju da se Danska, Švedska i Nemačka ne požuruju sa istragama.

Međutim, po rečima Poljanskog, mnoge članice SB UN su u nedoumici zašto Nemci i Skandinavci još uvek nisu podelili sa Savetom bezbednosti informacije o toku istraga.

On je zaključio da sve više zemalja razume rusku poziciju, što „već izoluje zapadnjake u očima većine članica UN“.

Eksplozije na gasovodima „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“ dogodile su se istovremeno 26. septembra prošle godine. Nemačka, Danska i Švedska nisu isključile mogućnost da je reč o namernoj diverziji, a Generalno tužilaštvo Rusije pokrenulo je krivični postupak o činu međunarodnog terorizma.

Operater gasovoda, kompanija „Nord strim AG“ saopštio je da je šteta na gasovodima bez presedana i da je nemoguće proceniti kada će ona biti otklonjena.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: 

ZAJEDNIČKE PATROLE: Ruska i kineska avijacija osam sati iznad azijsko-pacifičkog regiona

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)