MEDIJI O RUSKOM GASOVODU: Nemačka kupila od operatera „Severnog toka 2“ neiskorišćene cevi za 70 miliona evra

Novosti online

16. 05. 2023. u 18:09

NEMAČKA Vlada je za 70 miliona evra kupila cevi koje su bile predviđene za izgradnju gasovoda „Severni tok 2“ od stečajne kompanije operatera „Nord Strim 2 AG“, saopštilo je izdanje „Biznis insajder“ na nemačkom jeziku.

МЕДИЈИ О РУСКОМ ГАСОВОДУ: Немачка купила од оператера „Северног тока 2“ неискоришћене цеви за 70 милиона евра

Cevi spremne za prenos gasa u sistemu "Severni tok 2" / Foto AP

Izdanje se poziva na svoje izvore i prema informacijama, kupovina je obavljena još početkom proleća.

U februaru je izdanje „Velt am Zontag“ saopštilo da nemačke vlasti žele da iskoriste cevi koje su preostale na skladištima nakon izgradnje „Severni tok 2“ radi stvaranja gasovoda koji će povezati terminal za tečni prirodni gas nedaleko od ostrva Rugen sa Lubminom (federalna država Meklenburg – Prednja Pomeranija).

Bilo je precizirano da je reč o približno 3 hiljade cevi. Naknadno je izdanje objavilo da je nemačka Vlada, s obzirom na sankcije Rusiji, usaglasila sa američkim vlastima pitanje kupovine. Bilo je saopšteno da neće biti prepreka za sklapanje posla, ukoliko novac od prodaje ne završi kod ruske strane.

DIVERZIJA NA GASOVODIMA „SEVERNOG TOKA“

Eksplozije na gasovodima „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“ dogodile su se istovremeno 26. septembra prošle godine. Nemačka, Danska i Švedska nisu isključile mogućnost da je reč o namernoj diverziji, a Generalno tužilaštvo Rusije pokrenulo je krivični postupak o činu međunarodnog terorizma.

Operater gasovoda, kompanija „Nord strim AG“ saopštila je da je šteta na gasovodima bez presedana i da je nemoguće proceniti kada će ona biti otklonjena.

Američki novinar, dobitnik Pulicerove nagrade Simur Herš, objavio je 8. februara svoju istraživanje o eksplozijama na gasovodima, u kojem je, pozivajući se na izvor, naveo da su eksplozivne naprave ispod cevovoda u junu prošle godine postavili američki vojni ronioci, tokom vojnih vežbi „Baltops“, a da su ih tri meseca kasnije aktivirali norveški specijalci.

Mesec dana nakon Heršove objave američki list „Njujork tajms“ je objavio da iza diverzije stoji proukrajinska grupacija, čiji planovi ne moraju biti poznati Kijevu, a istog dana je nemački list „Špigl“ preneo da tragovi napada vode u Ukrajinu, odnosno da je operacija izvedena s jahte koja je iznajmljena od kompanije iz Poljske, a koja pripada dvojici Ukrajinaca.

Zvanična Moskva smatra da je verzija o umešanosti ukrajinskih „aktivista“ u eksplozije besmislica. Predsednik Rusije Vladimir Putin je izjavio da su takvu eksploziju mogli da izazovu samo stručnjaci koji vladaju određenim tehnologijama, uz podršku države.

sputnikportal.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024