ČLAN FISKALNOG SAVETA: Ekonomske mere pokazuju brigu države

Novosti onlajn

10. 06. 2023. u 09:15

ČLAN Fiskalnog saveta Bojan Dimitrijević rekao je danas, gostujući u Jutarnjem programu TV Pink, da su nove ekonomske mere u okvirima postojećih fiskalnih pravila, te da pokazuju brigu države o građanima.

ЧЛАН ФИСКАЛНОГ САВЕТА: Економске мере показују бригу државе

Foto: Printscreen/TV pINK

- Vlada Republike Srbije donosi grupu mera koja se sastoji od četiri vrste mera, usmerenu ka povećanju životnog standarda penzionera, zatim zaposlenih, pre svega u zdravstvu i prosveti, na poboljšanje standarda roditelja sa decom do 16 godina, dok se četvrta mera odnosi na podsticaj turizmu. Moj je utisak da su ove mere dobro ciljane, odnosno da su usmerene na prave cijne grupe u ovom trenutku – rekao je Dimitrijević i dodao da je najvažnije što mere pokazuju brigu države o njenim građanima.

On se posebno osvrnuo na zaposlene u prosveti i istakao da je važno što se kontinuirano, godinama unazad, povećavaju plate u obrazovanju.

- Važno je da imamo dobro plaćene prosvetne radnike, jer treba dugoročno da vodimo politiku koja će povećati autoritet profesora. Treba da se radi na tome da se najpre privuku, a zatim i zadrže kvalitetni ljudi u prosveti – dodao je član Fiskalnog saveta.

On je zaključio da su nove ekonomske mere u okvirima fiskalnih pravila, s obzirom na to da učešće penzija u BDP-u ostaje ispod 11%.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (54)

SAVIĆ O KOSOVU: Zašto je za nas Srbe mnogo više od teritorije - zavet i sveta zemlja