INFLACIJA POČINJE DA SLABI: Izveštaj NBS

S. B.

17. 05. 2023. u 15:39

NARODNA banka Srbije veruje da smo, pošto je aprilska iznosila 15,1 odsto, prošli kroz pik inflacije i da će ona narednih meseci polako slabiti.

ИНФЛАЦИЈА ПОЧИЊЕ ДА СЛАБИ: Извештај НБС

Foto M. Labudović

Na kraju godine, navodi se u poslednjem Izveštaju o inflaciji, trebalo bi da bude upola manja nego u martu, što znači oko osam odsto. Povratak na uobičajen nivo rasta cena građani Srbije mogu da očekuju - sredinom sledeće godine.

NBS veruje da će u smeru niže inflacije delovati dosadašnje zaoštravanje monetarnih uslova, slabljenje faktora koji su izazivali rast cena energenata i hrane, usporavanje uvozne inflacije, kao i manja spoljna tražnja.

- Podatak o aprilskoj međugodišnjoj inflaciji u Srbiji od 15,1 odsto potvrđuje da je vrhunac inflacije iza nas i da prethodno preduzete mere monetarne politike daju rezultate - istakao je viceguverner Željko Jović. - Iza nas je vrhunac ne samo ukupne već i bazne inflacije. Na to da naše mere daju rezultate ukazuje i stabilizacija inflacionih očekivanja za godinu dana unapred, kao i zadržavanje srednjoročnih inflacionih očekivanja finansijskog sektora u granicama cilja. Naše viđenje inflacije u narednom periodu nepromenjeno je i u odnosu na februar. U narednim mesecima inflacija će nastaviti da opada, pri čemu bi trebalo da se krajem ove godine nađe na dvostruko nižem nivou nego što je bila tokom prvog tromesečja. Povratak inflacije u granice cilja od 3, plus-minus 1,5 odsto, i dalje očekujemo sredinom 2024.

Centralna banka je zdržala ista očekivanja i kada je u pitanju rast naše proizvodnje. Veruju da će BDP ove godine porasti od dva do tri odsto.

- Procenu nismo menjali, a razlog su pre svega spoljnotrgovinska kretanja koja nadmašuju sva očekivanja i nastavak visokog priliva stranih direktnih investicija - dodaje Jović. - Struktura projektovanog rasta nešto je drugačija i povoljnija sa stanovišta obezbeđenja održivosti privrednog rasta. Sada očekujemo pozitivan doprinos neto izvoza, kao i pozitivan doprinos privatnih investicija, što u našoj februarskoj projekciji nije bio slučaj.

Jake banke

CENTRALNA banka ukazuje da je ojačana stabilnost domaćeg bankarskog sektora. To potvrđuju visoka kapitalna adekvatnost od 20,5 odsto i udeo problematičnih kredita koji je spušten na novi najniži nivo do sada - na tri odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona