BLUMBERG O IZVOZU UKRAJINSKIH ŽITARICA: Pad pred razgovore o sudbini Sporazuma o žitu

Novosti online

10. 05. 2023. u 18:34

IZVOZ žitarica iz Ukrajine je opao uoči predstojećih pregovora u Istanbulu o produženju crnomorskog Sporazuma o žitu.

БЛУМБЕРГ О ИЗВОЗУ УКРАЈИНСКИХ ЖИТАРИЦА: Пад пред разговоре о судбини Споразума о житу

Brod "Razoni" uplovio u Sirijsku luku, Foto AP

Dnevne inspekcije brodova prekinute su nakon što dve strane nisu uspele da se dogovore o puštanju novih brodova da se priključe izvozu kroz Crno more, a što je izazvalo kašnjenje u isporuci žitarica, piše "Blumberg".

Ukrajinski izvoz preko Crnog mora je u aprilu opao za više od 25 odsto u odnosu na prethodni mesec, ukazuju podaci UN. Prema ukrajinskoj konsultantskoj firmi "UkrAgro konsult", izvoz putem drumskog i železničkog saobraćaja ka istočnim državama EU takođe je opao na najniži nivo u poslednjih 10 meseci, navodi američki portal.

Prethodno je Evropska unija uvela restrikcije na uvoz ukrajinske pšenice, kukuruza, uljane repice i suncokreta u Bugarsku, Mađarsku, Poljsku, Rumuniju i Slovačku uoči sledeće žetve, nakon što je tih pet zemalja u aprilu jednostrano odlučilo da zabrani uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine zbog prenatrpanosti njihovih tržišta, koji je lokalne poljoprivrednike doveo na ivicu propasti.

Evropska komisija je istakla da su te mere imale za cilj ublažavanje logističkih problema u vezi sa ovim proizvodima u pomenutih pet zemalja, nakon kojih su se one obavezale da će ukinuti jednostrane zabrane uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine.

-Mnogi farmeri i veliki poljoprivredni proizvođači brinu da li će moći da izvoze svoje žitarice i proizvode od uljarica, jer vidimo ove probleme sa obe strane, rekao je za Blumberg Roman Slaston, generalni direktor Ukrajinskog agrobiznis kluba.

UN i Turska su posredovali prošle godine u sporazumu koji omogućava siguran izvoz ukrajinskog žita preko Crnog mora. Sporazum takođe zahteva od zapadnih zemalja da deblokiraju ruski izvoz žitarica i đubriva. Rusija je u martu pristala da produži sporazum za 60 dana, do 18. maja.

Kako bi Rusija produžila Sporazum o žitu i nakon 18. maja 2023, stalni izaslanik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja prethodno je zahtevao da se "Roseljhobank" poveže sa SVIFT sistemom, da se obnovi isporuka poljoprivrednih mašina u Rusiju i da se uklone ograničenja u pogledu osiguranja i pristupa lukama za ruske teretne brodove.

Nebenzja je rekao i da je neophodno da se nastavi rad na gasovodu za amonijak Toljati-Odesa kao i da se deblokiraju računi i finansijske aktivnosti ruskih kompanija za proizvodnju đubriva.

Zvaničnici Ukrajine, Rusije, Turske i UN trebalo bi da počnu pregovore o sudbini sporazuma u Istanbulu ove nedelje, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova.

(rt.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)