RAT U UKRAJINI: Podoljak traži oružje i preti Evropi; Bundesver - Blato još koči kontraofanzivu Kijeva (FOTO/VIDEO)

Novosti Onlajn

10. 05. 2023. u 07:22 >> 01:22

RAT u Ukrajini – 441. dan. Ukrajinske vlasti tvrde da je, prilikom još jednog raketnog napada ruskih snaga, protivvazduhoplovna odbrana oborila svih 15 projektila. Energoatom: Situacija u nuklearki Zaporožje se pogoršava. Pentagon objavio novi paket pomoći Kijevu vredan 1,2 milijarde dolara.

РАТ У УКРАЈИНИ: Подољак тражи оружје и прети Европи; Бундесвер - Блато још кочи контраофанзиву Кијева  (ФОТО/ВИДЕО)

Foto AP

 

Vazdušni udari na Ukrajinu

Eksplozije u Zaporožju, rakete i „pametne bombe“ lete na ciljeve u Donbasu.

Eksplozije grme u oblasti okupiranih Slavjanska i Kramatorska.

Foto telegram via bulgarianmilitary.com

Prema nekim izveštajima, u Zaporožju je pogođeno skladište municije Oružanih snaga Ukrajine, u toku su detonacije, kaže V.Rogov.

Dronovi šahid nad Dnjepropetrovskom.

Odbijen kontranapad VSU kod Avdejevke (VIDEO)

Kontranapad Oružanih snaga Ukrajine naišao je na plotun vatre i pretvorio se u neuspeh kod Avdejevke.


U pravcu Donjecka, neprijateljska oklopna grupa pokušala je da napadne i povrati svoje položaje, prethodno izgubljene tokom ofanzivne operacije ruske armije.
111. puk ih je dočekao plotunom vatre, granata iz RPG-a je pogodila tenk, artiljerija je vatrom pogodila BMP, nakon čega je cela ukrajinska pešadija odlučila da trčeći se vrati nazad.

 

Podoljak traži oružje i preti Evropi

Ukrajini je potrebno još najmanje 3.000 dronova za uništavanje ruske infrastrukture, izjavio je savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak.

Mihail Podoljak smatra da će u evropskim zemljama početi rat velikih razmera ako se obustave isporuke oružja Ukrajini.

Foto: Printscreen

 

Vazdušna uzbuna i eksplozije u dve oblasti Ukrajine

U Sumskoj i Černigovskoj oblasti Ukrajine proglašena je uzbuna za vazdušni napad, pokazuju podaci onlajn mape Ministarstva digitalne transformacije zemlje.

Prema onlajn mapi, alarm je objavljen u regionima u 21.26 (poklapa se sa moskovskim vremenom).

Ranije u sredu je u Černigovskoj oblasti objavljen alarm, ali je pola sata kasnije otkazan. Međutim, kasnije se alarm ponovo oglasio u regionu, istovremeno sa regionom Sumi.

 

Kuleba: Kontraofanziva nije poslednja faza rata

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba rekao je da se o očekivanoj kontraofanzivi Ukrajine ne razmišlja kao o poslednjoj fazi rata, jer, kako je rekao "ne znamo šta će iz toga proizaći".

Foto: Profimedia

-Ako bismo uspeli da oslobodimo naše teritorije ovom kontraofanzivom, mogli bismo da kažemo da je to bila poslednji čin ratne drame, ali ako ne uspemo u tome to znači da se moramo pripremiti za sledeću kontraofanzivu, istakao je Kuleba za nemački Bild.

General Sirski: Ruske snage se u nekim delovima Bahmuta povukle do dva kilometra

Ukrajinski general Oleksandr Sirskij tvrdi da su se ruske snage u nekim delovima istočnog Bahmuta povukle i do dva kilometra.

-Zahvaljujući dobro osmišljenoj odbrani u pravcu Bahmuta, dobijamo rezultate efektivnih akcija naših jedinica. U pojedinim oblastima neprijatelj nije mogao da se odupre naletu ukrajinskih branilaca i povukao se do dva kilometra, napisao je Sirskij na Telegramu.

On je naveo da, "uprkos izjavama ratnih zločinaca", ruske snage i dalje nisu uspele da zauzmu ukrajinski grad.

FOTO: AP/Tanjug

-Naše odbrabmene snage sprečavaju neprijatelja da napreduje. Bitka za Bahmut se nastavlja, dodao je Sirskij.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov poručio je da "ne treba verovati na reč ukrajinskim predstavnicima", prenele su RIA Novosti.

Češki predsednik: Razmotrićemo mogućnost da predamo Kijevu avione L-159

Češka će razmotriti mogućnost prebacivanja borbenog trenažnog aviona L-159 Oružanim snagama Ukrajine za kontraofanzivu.

Foto: Profimedia

Ovo je izjavio predsednik Petr Pavel, podsećajući da su se zapadne zemlje do sada uzdržavale od prebacivanja savremenih borbenih aviona u Kijev, jer će preobuka vojske Oružanih snaga Ukrajine potrajati, a u lovcima postoje tajni sistemi.

Američke rakete pod krilom ukrajinskih Su-25 (FOTO)

Prvi snimak jurišnih aviona Su-25 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva sa američkim nevođenim raketama Zuni.

Na fotografiji avion 299. brigade Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine.

NAR se nalaze u blokovima sa četiri punjenja LAU-10.

 

Generalni inspektor Bundesvera: Blato još koči kontraoganzivu

Generalni inspektor Bundesvera (Oružanih snaga Nemačke) Karsten Brojer smatra da nisu stvoreni uslovi za ofanzivu Ukrajine, ali su pripreme u punom jeku.

-Tlo je još uvek blatnjavo. Na nekim mestima su i dalje velika jezera u poljima. Poslednjih nedelja nije bilo uslova za pravu ofanzivu, objasnio je Brojer u intervjuu za DPA.

Foto AP

DPA je podsetila da je generalni inspektor prošle nedelje posetio Ukrajinu, gde se sastao sa vrhovnim komandantom Oružanih snaga Ukrajine Valerijem Zalužnim i ministrom odbrane Aleksijem Reznjikovim.

Meloni: Rim će se kladiti na pobedu Kijeva

Rim će staviti ulog na „pobedu Ukrajine, njenu slobodu i budućnost u Evropi“, dakle, već razgovara o projektima za obnovu zemlje, izjavila je italijanski premijer Đorđa Meloni posle razgovora sa češkim kolegom Petrom Fijalom, sa kojim se, prema njenim rečima, stavovi o pružanju pomoći Ukrajini potpuno poklapaju.

Đorđa Meloni, Foto AP

-Razgovarali smo o ukrajinskom sukobu, podržavali smo ukrajinski narod od samog početka i nastavićemo to da radimo koliko god bude potrebno. Ali razgovarali smo i o obnovi Ukrajine, a to potvrđuje činjenicu da stavljamo ulog na pobedu Ukrajine i slobodnu i evropsku budućnost ovog naroda koji se bori i za našu slobodu, rekao je Meloni.

Ona je zahvalila Češkoj na prihvatanju ukrajinskih izbeglica kojih, prema njenim rečima, u republici ima oko pola miliona.

Stoltenberg: Ne potcenjujte snagu Rusije

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da ne treba potcenjivati snagu Rusije u toku specijalne vojne operacije u Ukrajini, ističući da su Rusi uspeli, između ostalog, da značajno ojačaju odbrambenu liniju za odbijanje „planirane kontraofanzive“. ukrajinskih trupa.

FOTO: AP/Tanjug

-Nikada ne treba da potcenjujemo Ruse. Linija fronta je dugo bila statična, ruske snage su uspele da stvore značajne odbrambene linije, rekao je Stoltenberg na Si-En-Enu.

 

 

Putin potpisao ukaz: Vojnici rezervnog sastava na obuci do kraja godine

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je ukaz o pozivanju pripadnika vojske iz rezervnog sastava na vojnu obuku do kraja ove godine, prenose "RIA Novosti".

Opširnije čitajte klikom OVDE.

Vazdušna opasnost u četiri oblasti

U četiri oblasti Ukrajine proglašena je vazdušna opasnost - Dnjepropetrovskoj, Poltavskoj, Sumskoj i Harkovskoj, kao i na teritoriji DNR i Zaporoške oblasti koju kontrolišu snage Kijeva.

Borelj: Bez zapadne podrške Ukrajina bi morala da se preda za par dana

Šef spoljnopolitičke službe Evropske unije Žozep Borelj zalaže se za dalje pružanje podrške Zapada Ukrajini, jer bi, prema njegovom mišljenju, Kijev bez nje morao da se preda u roku od nekoliko dana.

- Znam kako se rat može odmah okončati: prestaću da da vojno pomažem Ukrajini i ona će morati da se preda kroz nekoliko dana. I, to je to, rat bi bio završen - istakao je Borelj u intervjuu za TV „Seksta“.

Istovremeno, on tvrdi da EU „nije strana u konfliktu“, jer „nije umešana direktno“

- Oni koji govore: ‘Želim mir, a da bi se on postigao najbolje je da Evropljani prestanu da pomažu Ukrajini’, iskreno govoreći, ne znam u kakvom svetu oni žive - naglasio je Borelj.

Eksplozija odjeknula u Belgorodskoj oblasti

U Belgorodskoj oblasti, u selu Oljhovatka, tokom noći je odjeknula je eksplozija.

- Najverovatnije je eksplodirao neprijateljski dron. Više objekata je oštećeno: kuće, biblioteka, pošta - saopštio je gubernator Vjačesla Gladkov.

Selo je udaljeno od granice sa Ukrajinom 36 kilometara.

O sporazumu o žitu u Istanbulu

Pregovori o prehrambenom sporazumu u Istanbulu biće odlučujući, a za sada nema ni govora o nekom konsenzusu, izjavio je za Sputnjik izvor, upoznat sa pregovorima.

On je dodao da su tehničke delegacije razmotrile različite verzije. Prema njegovim rečima, Rusija pokazuje konstruktivan pristup pregovorima, očekujući ispunjenje svojih uslova, o kojima je ranije razgovarano sa Ujedinjenim nacijama.

Izvor je takođe istakao da postoji kašnjenje u kontroli brodova u okviru prehrambenog sporazuma, kao i da strane stalno vode pregovore, ali da oni nisu uvek laki.

Zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Veršinjin najavio je ranije da će se sastanak o prehrambenom sporazumu visokog nivoa u četvorostranom formatu održati u Istanbulu u 10-11. maja.

Sprečen pokušaj atentata u Zaporožju na Kirilovka

U Zaporoškoj oblasti sprečen je pokušaj atentata na načelnika policije naselja Kirilovka, saopštio je FSB.

Likvidirano osam ukrajinskih vojnika

Ruski specijalci likvidirali su osmočlanu grupu ukrajinskih vojnika koja se nalazila u rovovima u pravcu ka Avdejevki, rekao je za Sputnjik jedan od ruskih vojnika.

"Zapad" sprečio tri pokušaja rotacije snage Ukrajine

Artiljerijske jedinice grupe "Zapad" Oružanih snaga Rusije sprečile su tri pokušaja ukrajinske vojske da izvrši rotaciju snaga. Takođe su uništili samohodnu haubicu "Akacija", rekao je za Sputnjik načelnik pres centra grupe Sergej Zibinski.

Grčki general naziva Atinu slanje S-300 Ukrajini neprihvatljivim

Slanje ruskih PVO sistema S-300 od strane Grčke u Ukrajinu predstavljaće kršenje međuvladinih sporazuma i oslabiti grčku protivvazdušnu odbranu, rekao je general-major Ratnog vazduhoplovstva u penziji, generalni sekretar Grčko-ruske unije, predsednik Društva prijatelja Krima u Grčkoj Pavlos Kristu za RIA Novosti.

SAD nude rukovodstvu Grčke da pošalje S-300 u Ukrajinu. Grčki ministar nacionalne odbrane Nikolaos Panagiotopulos rekao je ranije da za to mora da postoji dozvola proizvođača.

- Ovo se ne odnosi samo na ruske sisteme. Postoje međuvladini sporazumi sa svim zemljama. Da biste koristili bilo koji sistem naoružanja van svoje zemlje ili da bi ga koristila treća strana, mora da postoji licenca proizvođača - rekao je Kristu.

- Drugo, S-300 čine najveći deo grčke protivvazdušne odbrane i ni pod kojim uslovima ih ne treba povlačiti iz Grčke. Sa vojne tačke gledišta, nemoguće je oslabiti naše oružane snage i poslati S-300 u Ukrajinu - rekao je on.

- Mislim da neće biti vlade koja će odlučivati o takvim stvarima - dodao je sagovornik agencije.

Raste pretnja neonacističkog terora

U Evropi raste pretnja neonacističkog terora zbog povratka militanata iz Ukrajine, piše istraživački novinar Kit Klarenberg na američkom portalu Grejzon.

Ranije se saznalo za pritvor u Parizu dvojice neonacista koji su doputovali iz Ukrajine zbog posedovanja patrona i mitraljeza.

Neonacistička teroristička pretnja raste dok ukrajinski militanti završavaju u zatvoru u Francuskoj.

Autor je primetio da stotine francuskih neonacista, zajedno sa predstavnicima drugih zemalja, odlaze da učestvuju u neprijateljstvima u Ukrajini, a zatim se vraćaju da „ponesu kući užas ukrajinskih bojišta“.

Jedan od uhapšenih, napominje Klarenberg, ranije je otpušten iz vojske zbog simpatija prema neonacistima, drugi je poznati ekstremni desničar.

U publikaciji se pominje i pet članova lokalne neonacističke grupe uhapšenih u Italiji koja je imala operativne veze sa bataljonom Azov*. Precizira se da je grupa nagomilala oružje, municiju, taktičku opremu i planirala terorističke napade.

Dron oboren u Kurskoj oblasti

Snage PVO oborile su rano ujutru dron iznad sela Tolmačevo Kurske oblasti, povređenih nema, rekao je guverner regiona Roman Starojt.

- Rano ujutru, snage PVO oborile su neprijateljski dron u blizini Kurska. Olupina je pala u selu Tolmačevo. Niko nije povređen - napisao je on na svom Telegram kanalu.

Američki general: NATO strahuje od vojnog uspeha Ukrajine

Vojni uspeh Ukrajine na bojnom polju je najveći strah NATO-a, jer Rusija nikada neće dozvoliti da bude poražena, rekao je za ABC Action Nevs Filip Bridlav, penzionisani general američkih vazduhoplovnih snaga i bivši vrhovni komandant savezničkih snaga u Evropi .

- Mi na Zapadu se plašimo pobede Ukrajine. Zato što gospodin (ruski predsednik Vladimir - prim. aut.) Putin uvek iznova koristi strah koji smo izrazili na početku sukoba. Plašimo se nuklearne eskalacije i širenja rata u Evropi - rekao je general.

Bridlav je primetio da retorika obuzdavanja za koju kaže da Putin koristi ima „bezumni“ efekat i da SAD pada na rat reči. Takva poluga je, prema generalu, razlog za ograničenu pomoć Ukrajini, koja pak obezbeđuje bezbednost Rusije.

- Dajemo Ukrajini dovoljno da ona ne bude poražena na bojnom polju. Ali mislim da je jasno, iako se o tome ne govori javno, da ne dajemo Ukrajini ono što joj je potrebno da pobedi - dodao je Bridlav.

Moskva je prošle godine poslala notu zemljama NATO-a zbog isporuke oružja kijevskim vlastima. Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je napomenuo da bi svaki teret sa vojnom opremom za Ukrajinu postao legitimna meta ruske vojske. Prema njegovim rečima, SAD i alijansa su direktno uključeni u sukob - ne samo prenosom oružja, već i obukom osoblja u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Italiji i drugim zemljama.

Rusija ima konstruktivan pristup pregovorima o dogovoru o žitu

Rusija pokazuje konstruktivan pristup u pregovorima o žitnom poslu, čekajući ispunjenje svojih uslova, rekao je za RIA Novosti izvor upoznat sa pregovorima.

Sastanak na visokom nivou o dogovoru o žitu biće održan u Istanbulu u četvorostranom formatu od 10. do 11. maja, rekao je ranije zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Veršinjin.

- Sasvim konstruktivno - rekao je sagovornik agencije odgovarajući na pitanje o stavu ruske delegacije na razgovorima.

Prema njegovim rečima, Moskva „čeka da se ispune uslovi za ruski izvoz, koji su prethodno pregovarani sa UN “.

Crnomorska inicijativa za žito, koju su 22. jula 2022. potpisali predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i UN, podrazumeva izvoz ukrajinskog žita, hrane i đubriva preko Crnog mora iz tri luke, uključujući Odesu. Koordinaciju saobraćaja plovila vodi Zajednički koordinacioni centar u Istanbulu. Ruski predsednik Vladimir Putin istakao je u septembru da Zapad najveći deo ukrajinskog žita izvozi u svoje države, a ne u siromašne zemlje Afrike. Od 18. marta 2023. Rusija je produžila ugovor za 60 dana – do 18. maja Ukrajina insistira da je ugovor produžen za 120 dana.

Crnomorska inicijativa za žito je sastavni deo paketskog sporazuma. Drugi deo – memorandum Rusija-UN, predviđen za tri godine – predviđa deblokadu ruskog izvoza hrane i đubriva, ponovno povezivanje Rosselhozbanke sa SVIFT-om, obnavljanje isporuke poljoprivredne mehanizacije, rezervnih delova i usluga, obnavljanje amonijak Toljati-Odesa i niz drugih mera. Kako je napomenuto u Moskvi, ovaj deo paketskog sporazuma još nije sproveden.

 

BONUS VIDEO: POSLEDICE GRANATIRANjA NIKOLAJEVA - Pogledajte snimke ruševina iz ukrajinskog grada

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (11)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!