Krediti uz garancijsku šemu razvojna su šansa za domaća preduzeća

Promo

11. 05. 2023. u 10:00

Vojislav Lazarević, predsednik Izvršnog odbora Addiko banke

Кредити уз гаранцијску шему развојна су шанса за домаћа предузећа

Promo

Nastavljajući sa aktivnom podrškom razvoju male privrede u Srbiji, Addiko banka je i ovog proleća nastavila sa isplatom povoljnih biznis kredita uz garancijsku šemu međunarodnih investitora, a što privrednicima u Srbiji pruža mogućnost da mnogo jednostavnije dođu do sredstava neophodnih za svoj razvoj, ali i da sve to učine na za njih najpovoljniji način. Upravo o tome razgovarali smo sa Vojislavom Lazarevićem, predsednikom Izvršnog odbora Addiko banke.

Addiko banka je krajem 2022. godine potpisala novi garancijski ugovor sa DFC posvećen kreditiranju malih i srednjih preduzeća u Srbiji. Kakvi su rezultati ostvareni tokom proteklih meseci?

- Ovo je izuzetno značajna pogodnost za mnoga mala i srednja preduzeća i preduzetnike u Srbiji, jer im pruža mogućnost da mnogo jednostavnije i lakše dođu do neophodnih izvora finansiranja. Upravo zbog toga, interesovanje za našim kreditima uz garancijsku šemu je veliko i to od prvog dana. Zahvaljujući svemu tome, ali i našoj spremnosti da izađemo u susret svim domaćim privrednicima, Addiko banka je za samo dva meseca klijentima odobrila kredite u vrednosti od preko 30 miliona evra.
Na taj način, veliki broj domaćih privrednika je nastavio sa razvojem svog poslovanja, otvaranjem novih radnih mesta, unapređenjem svoje proizvodnje i jačanjem konkurentskih prednosti na domaćem, ali i na inostranom tržištu.

Zbog čega su ovi garancijski programi značajni za domaću privredu?

- Mala i srednja preduzeća u našoj zemlji veoma često nemaju mogućnost da dobiju bankarske kredite zbog nemogućnosti da bankama obezbede neophodna sredstva obezbeđenja. To je već godinama jedan od velikih problema i izazova koji su već prepoznati kao rizik i ograničenje za dalji razvoj domaće privrede. Ovo je naročito karakteristično kada govorimo o preduzećima koja se bave uslugama, za start-up kompanije, ali i za preduzeća koja se bave programiranjem i uopšte IT industrijom. Svesni upravo njihovih problema, Addiko banka već nekoliko godina aktivno učestvuje u programima garancijskih šema koje su u našoj zemlji inicirale međunarodne finansijske institucije, poput USAID i Američke razvojne agencije DFC.
Ideja svega je da se domaćim malim i srednjim preduzećima omogući da mnogo jednostavnije i povoljnije dođu do neophodnih kredita banaka i to uz značajno manja sredstva obezbeđenja nego što bi to bio slučaj da ovakvih garancija nema.
Tokom 2021. godine naša banka je omogućila povoljne garancijske šeme domaćim privrednicima koji se bave agro biznisom, dok je krajem 2022. godine Addiko potpisao novi ugovor koji je ove pogodnosti omogućio mnogo većem broju malih i srednjih preduzeća u Srbiji.

Da li, pored manjih zahteva za obezbeđenjem, vaši klijenti uz ovaj program imaju još neke dodatne pogodnosti?

Za povoljne biznis kredite Addiko banke uz garancijsku šemu DFC mogu da konkurišu svi preduzetnici, mala i srednja preduzeća u Srbiji, pri čemu je Addiko banka odlučila da čak 30 odsto isplaćenih sredstava budu pozajmice preduzećima čiji su osnivači i vlasnici žene, 20 odsto plasmana je rezervisano za preduzetnike i privrednike koji se bave agrobiznisom, dok će 10 odsto svih kredita biti isplaćeno preduzećima sa sedištem u najnerazvijenijim krajevima naše zemlje, odnosno sa područja južne i istočne Srbije.
Povoljni Addiko krediti uz garancijsku šemu DFC odobravaju se u dinarima i evrima. Rok otplate za sve plasmane je veoma fleksibilan i kreće se od šest do 120 meseci, dok je planirano da se pozajmice uz ovu garanciju klijentima isplaćuju sve do kraja septembra 2025. godine.
Posebno važna stvar u okviru garancijskog programa sa DFC su upravo kamatne stope. Naime, garancije koje DFC obezbeđuje za Addiko banku predstavljaju dodatnu sigurnost i omogućavaju nam da klijentima ponudimo značajno povoljnije kredite. Primera radi, Addiko biznis krediti uz DFC garancijsku šemu u proseku imaju kamatnu stopu koja je povoljnija za 1,25 procentnih poena, što je u današnje vreme značajna stvar, ali i prilika da neophodnu kreditnu podršku dobije što veći broj malih i srednjih preduzeća.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA GLEDA I NE VERUJE: Rafael Nadal je ovo uradio u Španiji i ruski mediji su zbog toga počeli da krše zakon