NADZORNI ODBOR EPS-A USVOJIO NOV STATUT: Završena era poslovanja kao javnog preduzeća

Novosti onlajn

04. 04. 2023. u 17:24

NAKON što je Ministarstvo rudarstva i energetike uradilo određene korekcije u tekstu Statuta EPS, Nadzorni odbor ove kompanije usvojio je danas ovaj dokument za koji je glasalo troje članova, dok je jedan bio suzdržan.

НАДЗОРНИ ОДБОР ЕПС-А УСВОЈИО НОВ СТАТУТ: Завршена ера пословања као јавног предузећа

"Elektroprivreda Srbije" i "Srbijagas", Foto Tanjug

Na taj način je završena era poslovanja kao javnog preduzeća i otpočela nova i to u statusu Akcionarskog društva zatvorenog tipa u 100 odsto vlasništvu države Srbije .

Tako su nakon dvodnevne neizvesnosti i dodatnih pregovora sa sindikatima otklonjene prepreke zbog kojih juče nije bilo glasanja o ovom dokumentu iako je pre sednice resorno ministarstvo uvažilo zahtev da zaposleni u NO imaju svog predstavnika. To nije bilo dovoljno za deo Sindikata radnika EPS-a pa je nakon novih konsultacija Ministarstvo energetike našlo kompromisno rešenje vezano za delatnost preduzeća, koja ne bi bila u suprotnosti sa Zakonom o privrednim društvima i to novom odredbom u Statutu. Naime, u prvobitnom zahtevu traženo je zadržavanje trgovine električnom energijom kao pretežne delatnosti, a ne proizvodnja, kako je u predlogu Statuta i to mimoilaženje je prevaziđeno.

- Kad je u pitanju zahtev da pretežna delatnost EPS-a mora uz proizvodnju električne energije obuhvatiti i trgovinu električnom energijom, uključujući i snabdevanje, ukazujemo najpre da je ovo pozitivna promena dela sindikata EPS-a imajući u vidu da se prvobitno zahtevalo zadržavanje trgovine električnom energijom kao pretežne delatnosti, a da proizvodnja električne energije bude navedena u ostalim delatnostima. Ovaj zahtev, na način na koji je formulisan, ne može da se prihvati jer je Zakonom o privrednim društvima propisano da društvo ima jednu pretežnu delatnost, koja se registruje u skladu sa zakonom o registraciji, a može obavljati i sve druge koje nisu zakonom zabranjene nezavisno od toga da li su određene osnivačkim aktom, odnosno statutom. Kako bi se izašlo u susret zahtevu sindikata, dodat je deo u predlogu statuta kojim se naglašava da pored pretežne i ostalih delatnosti, Društvo obavlja i delatnost trgovina električnom energijom (koja obuhvata snabdevanje električnom energijom i snabdevanje na veliko koje društvo obavlja u skladu sa tržišnim principima, u skladu sa zakonom kojim se uređuje energetika). Podsećamo da ni u jednom predlogu Statuta trgovina električnom energijom nije bila isključena iz delokruga delatnosti koje bi EPS obavljao - obrazložilo je ministarstvo.

Pored toga, u prelaznim i završnim odredbama statuta, dodat je i novi stav kojim se uređuje da društvo nastavlja da obavlja javno snabdevanje električnom energijom u skladu sa izdatom licencom Agencije za energetiku Republike Srbije iz 2016. godine i zakonom kojim se uređuje energetika. Ono što nije moglo da nađe mesto u Statutu vezano je za zahtev da snabdevanje građana i malih kupaca električnom energijom ostane delatnost od opšteg interesa.

Razlog za odbijanja ovog sindikalnog predloga krije se u činjenici što je još Zakonom o energetici iz 2014. godine ovakav status izbrisan kako bi naši propisi bili usaglašeni sa onim u EU. Sve u svemu, novi Statut je usvojen i EPS je postao akcionarsko društvo, i to devet godina nakon što je Vlade Srbije donela zaključak o njegovoj promeni pravne forme.

Ona druga, važnija tek sledi a to je da umesto partijskog upravljanje preuzme profesionalni kadar koji bi posrnuli EPS podigao na noge i vratio na put stare slave odnosno staru slavu efikasnijeg poslovanja i učiniti EPS regionalnim energetskim gigantom, što je krajnji cilj Vlade RS kojem se teži predloženom transformacijom i prelaskom iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo zatvorenog tipa,100% u vlasništvu države.

BONUS VIDEO: PROIZVODNjA UGLjA U RB „KOLUBARA“ STABILNA - Kreće sanacija opreme

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PREDAT SA REMONTA DRUGI DIZEL MOTORNI VOZ: Nastavak uspešne saradnje između Srbijavoza i Želvoza