DO SADA BEZ PREKRŠAJA: Državni tužilac otvorio neformalnu istragu u Kredi Suis

Tanjug

03. 04. 2023. u 12:15

KANCELARIJA švajcarskog državnog tužioca saopštila je danas da je otvorila istragu o događajima u vezi sa bankom Kredi Suis koju treba da preuzme rivalska najveća švajcarska banka UBS.

ДО САДА БЕЗ ПРЕКРШАЈА: Државни тужилац отворио неформалну истрагу у Креди Суис

Foto: Profimedia

Kancelarija državnog tužioca navela je da želi da ispuni svoj zadatak i odgovornost da doprinese transparentnom švajcarskom finansijskom sektoru, preneo je AP.

Kancelarija je saopštila da istraga nije formalna i da nije reč o krivičnoj istrazi.

Tužioci su rekli da žele da steknu uvid u događaje u vezi sa bankom Kredi Suis i da obezbede i procene dostupne informacije da bi analizirali i identifikovali sva moguća krivična dela, kao i da do sada nije identifikovan konkretan mogući prekršaj.

Kancelarija je odgovorila danas na zahtev za komentar nakon što je Fajnenšel tajms izvestio o istrazi tokom vikenda, a u saopštenju nije pominjala UBS.

Švajcarska vlada i finansijski regulatori pomogli su u izradi hitno dogovorenog sporazuma o preuzimanju Kredi Suis banke vrednog 3,25 milijardi dolara koji je delimično imao za cilj da smiri zabrinutost u vezi sa globalnim finansijskim sistemom, podsetio je AP.

Pre nego što je dogovoreno preuzimanje 19. marta, Kredi Suis je gubila depozite, a poverioci su požurili da traže isplatu.

Kredi Suis se godinama suočava sa problemima, kao što su gubici u investiranjima u hedž fondove i novčane kazne zbog nesprečavanja pranja novca bugarskog narko-lanca, kao i neprijavljivanje tajnih ofšor računa koje su koristili bogati Amerikanci da izbegnu plaćanje poreza.

BONUS VIDEO: PRAVI DRAGULj: Jedinstveni dijamant spreman za prodaju na aukciji ua basnoslovnu sumu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

SEPTEMBAR U ZNAKU POLJOPRIVREDE: U Somboru održan Dan polja jesenjih kultura